Google a dezvoltat un sistem de inteligenţă artificială care depistează cancerul de sân mai bine decât doctorii

Compania Google spune că a dezvoltat un sistem de inteligenţă artificală care poate fi la fel de eficace ca radiologii în depistarea femeilor care pot dezvolta cancer de sân, pe baza examinării mamografiilor, şi a dovedit că poate reduce erorile, potrivit unor cercetători din Statele Unite şi Marea Britanie, transmite Reuters, citată de News.ro.
Economica.net - vin, 03 ian. 2020, 11:14
Google a dezvoltat un sistem de inteligenţă artificială care depistează cancerul de sân mai bine decât doctorii

Studiul, publicat miercuri în revista Nature, este cea mai recentă cercetare care arată că inteligenţa artificială are potenţialul de a îmbunătăţi acurateţea examinărilor pentru cancerul de sân, care afectează una din opt femei la nivel mondial.

Radiologii ratează circa 20% dintre cancerele de sân în mamografii, potrivit American Cancer Society, iar jumătate dintre toate femeile care sunt investigate pe parcursul a 10 ani au rezultate pozitive false.

Descoperirile studiului, dezvoltat de divizia de inteligenţă artificială DeepMind a grupului Alphabet, care a fuzionat cu Google Health în septembrie, reprezintă un progres major pentru potenţialul de detectare timpurie a cancerului de sân, a declarat Mozziyar Etemadi, unul dintre co-autorii studiului, de la Northwestern Medicine, din Chicago.

Echipa, care a inclus cercetători ai Imperial College London şi National Health Service din Marea Britanie, a instruit sistemul să identifice cancere de sân pe zeci de mii de mamografii.

Ulterior, a comparat predicţiile cu rezultatele reale dintr-un set de 25.856 de mamografii din Marea Britanie şi 3.097 din Statele Unite.

Studiul a arătat că sistemul de inteligenţă artificială poate identifica tumorile canceroase cu o acurateţe similară cu cea a experţilor radiologi, reducând însă numărul rezultatelor fals pozitive cu 5,7% în grupul din Statele Unite şi cu 1,2% în cel din Marea Britanie.

De asemenea, sistemul de inteligenţă artificială a redus numărul de cazuri fals negative, unde testele sunt clasificate în mod eronat ca fiind normale, cu 9,4% în grupul din Statele Unite şi cu 2.7% în grupul britanic.

Aceste diferenţe reflectă modul în care sunt citite mamografiile. În Statele Unite, numai un radiologist citeşte rezultatele, iar testele sunt efectuate o dată la unu sau doi ani. În Marea Britanie, testele au loc o dată la trei ani, iar fiecare este citit de doi radiologi. Când sunt în dezacord, este consultat un al treilea readiolog.

Într-un test separat, grupul de cercetători a comparat sistemul de inteligenţă artificială cu şase radiologi şi a constatat că sistemul a avut performanţe mai exacte în anticiparea cancerelor de sân.

Studiul are şi unele limitări. Majoritatea testelor au fost efectuate folosind acelaşi tip de echipament de imagistică, iar grupul american a conţinut numeroşi paciente cu cancere de sân confirmate.

Sunt necesare mai multe studii pentru a arăta dacă folosit de radiologi sistemul de inteligenţă artificială îmbunătăţeşte îngrijirea pacienţilor, fiind nevoie şi de acordul autorilor de reglementare, ceea ce ar putea dura mai mulţi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...