„Solicit drepturile mele de pensie şi toate celelalte drepturi pe care le-am obţinut. Demisia mea de la Renault a fost o farsă”, a afirmat Ghosn, într-un interviu acordat publicaţiei franceze.
În aprilie, Renault a blocat pensia fostului director general Carlos Ghosn, după ce ancheta internă a producătorului auto francez a identificat „practici suspecte şi ascunse şi încălcarea principiilor etice ale grupului”.
În urma demisiei, Ghosn „nu este îndreptăţit la niciun fel de pensie” din planul său anual de beneficii, în valoare de 765.000 euro, a anunţat Renault. De asemenea, compania a recomandat acţionarilor să blocheze plata variabilă de 224.000 euro a lui Ghosn pentru 2018.
Ghosn a fost concediat de Nissan curând după arestarea sa, în noiembrie 2018, şi a demisionat din funcţia de preşedinte director general al Renault în ianuarie 2019. În urma demisiei, Ghosn a pierdut automat acţiuni în valoare de milioane de euro care îi fuseseră acordate în perioada 2015 – 2018, ca parte a pachetului său salarial.
Conform unui document financiar al companiei, în 2017, remuneraţia totală a lui Ghosn a fost de aproape 7,4 milioane de euro, din care doar 1,64 milioane de euro în numerar.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.