Avertismentul lui Marko Bela: UDMR ar ieşi din Guvern dacă nu se respectă Legea Educaţiei

Vicepremierul Marko Bela a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali întrunit la Târgu Mureş, referindu-se la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, că, din funcţia sa, nu poate accepta ca în România să nu se respecte Legea Educaţiei.
Economica.net - sâm, 25 feb. 2012, 18:10

Vicepremierul Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, a declarat că este nevoie de o clarificare a „situaţiei dintre etnii”, pentru că problemele legate de situaţia UMF din Târgu Mureş reprezintă doar „vârful aisbergului”, transmite corespondentul Mediafax.

„S-a vorbit despre situaţia UMF Târgu Mureş, că în Târgu Mureş avem probleme. Eu consider că în Târgu Mureş, cum s-a întâmplat şi în 1989 şi în 1990, avem doar simptom, doar vârful aisbergului. Trebuie să clarificăm ce se întâmplă. N-am vorbit despre ce se întâmplă – o problemă etnică, un conflict etnic, o necesitate a clarificării situaţiei dintre etnii. Se pare că situaţia e mai gravă decât în anii trecuţi. Eu în Târgu Mureş am sentimentul că tot ce am construit în ultimii 20 de ani alţii încearcă să dărâme, făcând uz de faptul că situaţia maghiarimii din Transilvania pare să fie mai fragilă”, a spus Marko Bela, adăugând că reprezentanţii UDMR se lovesc „peste tot de lipsa solidarităţii, a cooperării”.

Marko Bela a arătat că în Legea Educaţiei este prevăzută obligativitatea ca în instituţiile multiculturale educaţia în limba maghiară să se facă pe o linie separată.

„În Legea Educaţiei am scris obligativitatea ca în instituţiile multiculturale educaţia în limba maghiară să se facă pe o linie separată, în cadrul unor instituţii separate. Legea declară obligativitatea. Cum s-a făcut la UBB (Universitatea «Babeş-Bolyai» – n.r.) şi UAT (Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş – n.r.), aşa se va face şi în UMF Târgu Mureş, unde profesorii maghiari trebuie să decidă asupra problemelor vizând educaţia maghiară. Se vede la modul concret lupta între diferite interese, o linie separată ar reduce unele drepturi de care beneficiază acum unele cadre universitare”, a spus Marko Bela.

El a spus că, în politica românească, UDMR „nu depinde de parteneri, ci de programul său” şi este important să arate că este în stare să-şi îndeplinească „anumite promisiuni” în următoarele zile.

Marko a afirmat, de asemenea, că este important ca în România legile să fie implementate şi respectate, adăugând că nu poate accepta, din calitatea de vicepremier, ca în ţară să nu se respecte Legea Educaţiei.

„Nu pot accepta, ca vicepremier, să controlez educaţia şi în România să nu se respecte Legea Educaţiei. (…) Trebuie să respectăm legea, toate aspectele ei. Şi aspectele care se referă la UMF. Dacă acceptăm să se aplice selectiv Legea Educaţiei, care fără noi n-ar fi fost adoptată, şi acceptăm să nu respectăm anumite reglementări, acceptăm să nu avem în România lege şi Constituţie”, a spus Marko Bela.

El a adăugat că UDMR sprijină „anumite măsuri foarte dificile” luate de Guvern în educaţie, precum introducerea anului pregătitor.

„Trebuie să ne întrebăm dacă există democraţie parlamentară şi mijloace politice pentru obiectivele noastre. În următoarele săptămâni ori vom soluţiona problema, ori să ne gândim dacă continuăm cu acest Guvern. Dar acest lucru nu ţine de opinia mea”, a spus Marko Bela.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost, în ultimele luni, subiectul unor controverse, în care formaţiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede noua lege a educaţiei, iar cele româneşti, că se vrea „scindarea”.

În ultimele luni, formaţiunile politice maghiare au reclamat insistent o discriminare în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, care nu s-ar permite decât la cursuri, nu şi la lucrările practice.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că Uniunea are condiţii pentru susţinerea noului Guvern, precizând că formaţiunea sa doreşte încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la Facultatea de Medicină de la Mureş şi Autostrada Transilvania.

Te-ar mai putea interesa și
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. Cea mai mare comandă – 5.800 de lei
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. ...
Supermarketul online Sezamo a vândut în intervalul 21-26 decembrie cu 15% în plus per coș față de săptămâna anterioară, clienții adăugând la comandă 2-3 articole suplimentare în plus.......
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru din 2024
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru ...
Preţurile bunurilor imobiliare în Portugalia au înregistrat în trimestrul trei din 2024 cea mai mare creştere din ultimii ...
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Uzina Audi FAW NEV Company, deținută de Audi și partenerul său chinez FAW, a început producția de modele Audi complet ...
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 3% ...