„Aceşti bani din contribuţia la Pilonul 2 rămân în contul persoanei până la pensionare, cu precizarea că avem realmente nevoie să discutăm mai mult despre randament, avem nevoie şi sunt în plin proces de a discuta acest aspect cu administratorii fondurilor private de pensii, în condiţiile în care în acest moment legislaţia românească îi determină să fie prudenţi, adică să nu facă nişte investiţii care poate ar genera o rată de profitabilitate mai mare, dar care sunt riscante şi nu ştii ce se întâmplă”, a precizat Violeta Alexandru marţi la Adevărul Live.
Ministrul Muncii a subliniat că nu există pericolul ca România să ajungă în situaţia ca pensiile publice să nu poată fi plătite.
„Cu siguranţă nu vom ajunge în situaţia în care să nu primiţi nicio pensie din Pilonul 1, de la stat. Nu se va ajunge să nu vă întoarcă niciun ban înapoi ca urmare a muncii prestate. Este posibil însă să nu vi se pară suficient, sau, cel mai probabil, să aveţi nişte nevoi sau să aveţi dorinţa de a vă cheltui banii cum bine meritaţi după o viaţă de muncă, pe nişte activităţi care să presupună nişte costuri pe care să nu le puteţi acoperi”, a adăugat Violeta Alexandru.
Guvernul a adoptat recent o ordonanţă care anulează cerinţele suplimentare de capital pentru administratorii fondurilor de pensii şi elimină posibilitatea optării participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii. Aceste două măsuri au fost introduse în decembrie 2018 prin Ordonanţa 114.
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat recent că valoarea contribuţiei la Pilonul II de pensii va creşte la 5% din 2021.
Conform ultimelor date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 60,09 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2019, în creştere cu 26,48% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut.