Coronavirusul: Noi cazuri în afara Chinei. Bilanţul momentului – 26 de morţi şi 830 de cazuri. Cinci oraşe în carantină

Autorităţile din China au anunţat vineri că bilanţul morţilor a ajuns la 26 de morţi şi a comunicat  că există 830 de cazuri coronavirus, scrie AFP. Comisia Naţională pentru Sănătate a adăugat că, în plus, autorităţile examinează 1.072 de cazuri suspectate de a face parte din epidemia provenind din oraşul Wuhan (centru). Noul bilanţ a fost comunicat la puţin timp după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să nu declare alertă internaţională în faţa acestui nou coronavirus. Autorităţile din Coreea de Sud, Japonia şi Vietnam au confirmat noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, identificat pentru prima dată în China, informează DPA şi AFP. Peste 30 milioane de rezidenţi din centrul Chinei erau blocaţi vineri de măsuri antiepidemice, după carantina impusă ca măsură împotriva extinderii epidemiei declanşate de noul coronavirus, informează AFP.
Economica.net - vin, 24 ian. 2020, 06:17
Coronavirusul: Noi cazuri în afara Chinei. Bilanţul momentului - 26 de morţi şi 830 de cazuri. Cinci oraşe în carantină

China anunţă închiderea unor porţiuni din Marele Zid pentru a preveni răspândirea coronavirusului

China a anunţat vineri închiderea unor porţiuni din Marele Zid, precum şi a unor populare atracţii turistice din zona Beijing-ului, în cadrul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, care a făcut deja 26 de victime, informează AFP.

Mormintele Ming şi Pădurea de Pagode vor fi închise începând de sâmbătă, a precizat autoritatea responsabilă pentru gestionarea acestor atracţii turistice.

De asemenea, stadionul naţional din Beijing, cunoscut sub numele de „Cuib de pasăre” şi construit pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, a fost închis vineri pentru a „preveni şi controla” răspândirea virusului.

Tot vineri, reprezentanţii Disneyland Shanghai au anunţat că parcul de distracţii rămâne închis până la o nouă notificare, din cauza răspândirii virusului care a infectat deja peste 800 de persoane în China.

Decizia a fost luată „pentru prevenirea şi controlul epidemiei şi pentru păstrarea sănătăţii” clienţilor şi a personalului parcului, a precizat Disneyland Shanghai pe site-ul său.

Chinezii se află într-o vacanţă de şapte zile pentru celebrarea Anului Nou Lunar – o perioadă în care parcul de distracţii este de obicei plin de vizitatori. Anul trecut, spre exemplu, Disneyland Shanghai a decis suspendarea vânzării de bilete, deoarece parcul era supraaglomerat.


Mai multe state asiatice au confirmat noi cazuri de infectare cu coronavirus

Autorităţile din Coreea de Sud, Japonia şi Vietnam au confirmat noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, identificat pentru prima dată în China, informează DPA şi AFP.

În Coreea de Sud, un bărbat de 55 de ani care s-a întors dintr-o delegaţie în oraşul chinez Wuhan a contractat virusul, a indicat vineri Centrul sud-coreean pentru prevenirea şi controlul bolilor. Bărbatul vizitase o clinică din Wuhan, acuzând dureri de gât şi alte simptome, înainte de a se întoarce în ţara sa. Acest anunţ vine după ce autorităţile sud-coreene confirmaseră luni că o femeie din China contractase noul coronavirus.

În Japonia, autorităţile au anunţat vineri un al doilea caz infectare cu noul coronavirus, la un vizitator din Wuhan, în prezent spitalizat la Tokyo, care călătorise din metropola chineză duminică. De asemenea, în Vietnam, doi cetăţeni chinezi au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus în oraşul Ho Şi Min, au anunţat joi seara mass-media de stat.

Până vineri, în China, 26 de persoane au murit din cauza unei afecţiuni pulmonare legate de acest virus şi cel puţin 830 au fost infectate, potrivit Comisiei Naţionale de Sănătate din această ţară.

Tot vineri, autorităţile de la Beijing au confirmat un al doilea deces provocat de noul coronavirus în afara epicentrului epidemiei.

Decesul a fost semnalat în Heilongjiang (nord-est), o provincie aflată la frontiera cu Rusia, au anunţat autorităţile locale fără a oferi detalii suplimentare. Provincia este situată la peste 1.800 de kilometri de Wuhan (centru), metropola cu 11 milioane de locuitori, unde au fost semnalate marea majoritate a cazurilor de contaminare şi a deceselor cauzate de virus. Un alt caz fusese anunţat cu puţin timp înainte în Hebei, provincia care înconjoară Beijing-ul, la un bărbat de 80 de ani.

Noul coronavirus aparţine aceleiaşi familii de viruşi care a provocat Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), responsabil pentru moartea a 800 de persoane la nivel mondial, în pandemia din 2002-2003, care a debutat tot în China.

În momentul de faţă, cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în China, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Vietnam, Taiwan, Thailanda, Arabia Saudită, Singapore, Statele Unite, precum şi în teritoriile chineze Hong Kong şi Macao.

Peste 30 milioane de rezidenţi din centrul Chinei erau blocaţi vineri de măsuri antiepidemice, după carantina impusă ca măsură împotriva extinderii epidemiei declanşate de noul coronavirus, informează AFP.

O localitate riverană fluviului Yangtse, Jingzhou, a impuse o interdicţie de a se părăsi oraşul cu trenul, vaporul sau autocarul. Localitatea, care numără peste 6 milioane de locuitori, este a noua vizată de o asemenea măsură în regiunea Wuhan, metropola aflată în centrul epidemiei.

Din cele 830 de cazuri, 177 sunt considerate grave, potrivit Comisiei, în timp ce 34 de pacienţi „vindecaţi” au putut părăsi spitalul.

În faţa crizei, regimul comunist a luat joi decizia nemaiîntâlnită de a pune în carantină metropola Wuhan şi pe cei 11 milioane de locuitori ai acesteia. Alte patru oraşe din regiune au fost de asemenea izolate, transporturile dinspre aceste localităţi fiind oprite.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis, în urma întâlnirii de joi de la Geneva, că este „prea devreme” să declare stare de urgenţă cu privire la noul coronavirus din China, scrie News.ro.

Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

Coronavirsul 2019-nCoV, care a fost descoperit în luna decembrie în China şi care a ucis până în prezent 25 de persoane, determinând autorităţile chineze să plaseze în carantină cinci oraşe nu reprezintă încă o urgenţă medicală, a decretat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Agenţia ONU pentru sănătate a emis evaluarea după ce autorităţile chineze au anulat majoritatea evenimentelor programate pentru Anul Nou şi au înăsprit măsurile de siguranţă pentru a evita răspândirea şi mai mare a virusului.

La conferinţa de presă care a avut loc joi seară la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că epidemia reprezintă o criză în China, însă „nu a devenit încă o urgenţă globală de sănătate”.

„Poate că vă deveni una”, a completat el.

Măsura luată de China de a decreta carantină în oraşe cu 18 milioane de locuitori este fără precedent în ceea ce priveşte sănătatea publică. De regulă, ţările se feresc să adopte astfel de măsuri extreme. Tedros a mai spus că în timp ce rolul OMS este de a face recomandări pe baze ştiinţifice, „la finalul zilei, o ţară suverană are autonomia de a face ceea ce crede că este bine”.

OMS este de părere că situaţia este serioasă şi o ia în serios, a mai spus directorul. „OMS urmăreşte epidemia în fiecare minut din zi”.

Organizaţia a luat decizia după ce 16 experţi independenţi au prezentat timp de două zile informaţii despre răspândirea coronavirsului nou identificat.

Didier Houssin, preşedintele comitetului pentru situaţii de urgenţă al OMS, a completat: „Este prea devreme să considerăm asta o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”. El a precizat că forul a fost împărţit în privinţa acestui caz.

OMS consideră urgenţă globală „un eveniment extraordinar” care reprezintă un risc pentru alte ţări şi necesită o intervenţie coordonată la nivel internaţional. În trecut au fost emise astfel de avertizări cu privire la virusul Zika din America de Sud, gripa porcină şi poliomielita.

Houssin a sugerat că abordarea Chinei cu privire la epidemie a fost un factor în decizia de joi.

Peste 630 de persoane au fost infectate până acum cu 2019-nCoV.

Tipul de pneumonie depistat în decembrie în oraşul chinez Wuhan, capitala provinciei Hubei, este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS), au spus la începutul anului cercetătorii chinezi.

Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate (şerpi şi lilieci, în special) şi de la fructele de mare prin piaţa din Wuhan.

Serviciile sanitare ruse lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronaviruslui depistat luna trecută în China, a anunţat miercuri directoarea organismului rus Rospotrebnadzor, Ana Popova.

Originea şi mecanismul de transmitere a noului coronavirus, 2019-nCoV, încă incerte

Piaţa din Wuhan (China) considerată epicentrul noului coronavirus era un fel de menajerie în care coexistau specii neobişnuite de animale, cum ar fi celebra zibetă, aflată la originea epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) din 2002-2003, relatează joi AFP.

Noul virus, care a infectat sute de persoane şi a provocat decesul a 17 pacienţi, pare să provină din piaţa de fructe de mare Huanan din oraşul Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori situată în centrul Chinei.

În această piaţă se vindeau multe alte specii în afara fructelor de mare, potrivit unei broşuri publicitare şi a unei anchete realizată de media chineze. Piaţa a fost închis luna trecută, imediat după ce primele cazuri de boală au fost descoperite la comercianţii din piaţă.

Vânzări ilegale de animale sălbatice aveau loc în această piaţă, a recunoscut miercuri directorul Centrului Naţional de Prevenirea şi Control al Bolilor, Gao Fu, fără să poată spune dacă animalele sălbatice s-au aflat la originea epidemiei.

Epidemia de SARS, care a provocat decesul a aproape 650 de persoane în China şi aproape o mie la nivel global la începutul anilor 2000, a pornit de la zibetă, un mic mamifer carnivor înrudit cu jderul, întâlnit în mod obişnuit pe pieţele din Guangzhou (Canton), situat în sud. Consumul acestuia este interzis, însă animalul apare totuşi pe o listă cu 112 produse oferite spre vânzare de comercianţii din piaţa din Wuhan, notează AFP. ”Îngheţat şi livrat la uşa dumneavoastră direct din abator”, scrie în broşură, care oferă spre vânzare diverse animale vii, precum şobolani, vulpi, crocodili, pui de lup, salamandre uriaşe, şerpi, păuni, porci spinoşi sau carne de cămilă. Comerciantul, nu a fost disponibil joi pentru a comenta pe tema acestei liste, nici prin telefon, nici prin internet, notează AFP.

Un cotidian din Beijing, Beijing News, îi citează pe alţi comercianţi din piaţă, potrivit cărora acesta din urmă a vândut numeroase animale sălbatice până la închiderea pieţei.

Chinezii se mândresc să mănânce ”tot ce are patru picioare, cu excepţia meselor, tot ceea ce înoată, cu excepţia bărcilor şi tot ceea ce zboară, cu excepţia avioanelor”, inclusiv specii rare, apreciate pentru presupusele lor proprietăţi terapeutice. Însă, aceste opţiuni gastronomice prezintă riscuri pentru sănătatea umană, aminteşte Christian Walzer din cadrul asociaţiei americane pentru protecţia mediului Wildlife Conservation Society. Potrivit acestuia, 70% dintre noile boli infecţioase provin de la animale sălbatice, iar pieţele sunt locurile ideale de unde virusurile se pot răspândi la oameni.

Potrivit unui studiu genetic publicat marţi, noul coronavirus ar putea proveni de la lilieci.

Jurnalul Academiei de Ştiinţe din China notează că noul virus este foarte asemănător cu o tulpină virală prezentă la lilieci. Aceste mamifere insectivore zburătoare ar fi astfel rezervorul virusului, însă acest lucru nu înseamnă că l-ar fi transmis în mod direct oamenilor. În schimb, un articol publicat în Journal of Medical Virology afirma miercuri că şarpele ar putea fi intermediarul în transmiterea virusului la oameni.

Cercetătorii chinezi au identificat o proteină cheie esenţială pentru ca noul coronavirus să infecteze oamenii, oferind informaţii valoroase în demersul de evaluare a riscului pentru sănătatea publică, informează agenţia Xinhua.

Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere al noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă neclare. Până în prezent, şase seturi întregi de genomi 2019-nCoV au fost făcute publice.

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că 2019-nCoV este asemănător în proporţie de 70% cu coronavirusurile SARS şi MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu). Analiza a demonstrat că 2019-nCoV aparţine grupului Betacoronavirus de virusuri cu genom ARN monocatenar liniar care infectează oamenii şi mamiferele domestice şi sălbatice şi provoacă ocazional focare fără simptome aparente.

Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au anunţat joi că au fost confirmate 571 de cazuri de pneumonie cauzate de noul coronavirus (2019-nCoV) raportate în 25 de regiuni de nivel provincial din ţară până la sfârşitul zilei de miercuri. Cazurile au condus la 17 decese, toate din provincia Hubei în care se află metropola Wuhan. În străinătate, un caz a fost confirmat în regiunile Hong Kong, Macao, Taiwan, precum şi în Statele Unite, Japonia şi, respectiv, Coreea de Sud şi trei în Thailanda.

Pe baza baza datelor actuale, perioada de incubaţie a virusului poate fi de până la aproximativ 14 zile.

Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China) trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională, aşa că a decis să continue şi joi şedinţa comitetului său de urgenţă pentru a lua o decizie.


Vaccinul contra noului coronavirus, 2019-nCoV, gata peste cel puţin un an (GAVI)

Dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus va dura cel puţin un an, conform Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI), citată joi de agenţia DPA. Potrivit directorului executiv al GAVI, Seth Berkley, oamenii de ştiinţă nu cunosc îndeajuns de multe despre epidemiologia noii boli pentru a putea evalua corect riscul în această etapă.

”Vestea bună este că cercetătorii au secvenţionat şi publicat deja genomul virusului, ceea ce a permis mai multor organizaţii din lume să înceapă lucrul la un vaccin”, a declarat Berkley.

Vaccinurile care protejează de coronavirusuri sunt mult mai simplu de dezvoltat în comparaţie cu cele pentru unor boli precum malaria sau HIV, a precizat el. Chiar şi aşa, ”va dura luni până când primele studii clinice vor avea loc şi cel puţin un an înainte ca un vaccin să fie disponibil pentru utilizare”, a adăugat reprezentantul GAVI.

Potrivit unui studiu genetic publicat marţi, noul coronavirus ar putea proveni de la lilieci. Cercetătorii chinezi au identificat o proteină cheie esenţială pentru ca noul coronavirus să infecteze oamenii, oferind informaţii valoroase în demersul de evaluare a riscului pentru sănătatea publică. Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere al noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă incerte. Până în prezent, şase seturi întregi de genomi 2019-nCoV au fost făcute publice. Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că 2019-nCoV este asemănător în proporţie de 70% cu coronavirusurile SARS şi MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu).


Carnea de şarpe, posibila sursă a noului coronavirus 2019‐nCoV, care provoacă forma letală de pneumonie din China

Carnea de şarpe este posibila sursă a noului coronavirus 2019‐nCoV, care provoacă forma letală de pneumonie din China, susţine o echipă de cercetători chinezi, scrie News.ro.

Într-un articol publicat în Journal of Medical Virology este indicat că majoritatea pacienţilor infectaţi cu 2019‐nCoV au avut contact cu animale în piaţa Huanan din Wuhan, unde sunt vândute de la păsări la lilieci, şerpi şi animale domestice. Piaţa a fost închisă de la izbucnirea epidemiei.

„Pentru a determina sursa virusului, am realizat o analiză secvenţială amplă şi o comparaţie cu un codon relativ asemănător (RSCU) de la diferite specii de animale, pornind de la secvenţe existente ale noului coronavirus 2019‐nCoV”, spun cercetătorii.

Rezultatele obţinute din analize sugerează că 2019‐nCoV pare să fie un virus recombinat între coronavirsului de liliac şi unul cu origine necunoscută. Recombinarea a avut loc în glicoproteina virală, care recunoaşte receptorul de la suprafaţa celulei. În plus, spun oamenii de ştiinţă, descoperirea sugerează că şarpele este cel mai probabil sursa pentru 2019-nCoV.

Oraşul chinez Wuhan este plasat parţial în carantină, începând de joi, au decis autorităţile care încearcă astfel să oprească răspândirea virusului care a ucis deja 17 persoane, scrie News.ro. Aeroportul din Wuhan are 29 curse directe în afara Chinei, printre acestea sunt şi zboruri directe la Londra, Paris şi Moscova. Dar mulţi pasageri ar putea ajunge în Europa şi prin Dubai, care este o escală pentru multe zboruri către Europa.

Oraşul cu 11 milioane de locuritori este capitala provinciei Hubei, unde au fost înregistrate decesele.

Transportul public a fost suspendat, scrie BBC. Cei care locuiesc în oraş au fost sfătuiţi să nu plece şi să evite aglomeraţia, autorităţile fiind îngrijorate cu privire la deplasarea a sute de milioane de chinezi, zilele acestea, în preajma Anului Nou.

Sunt anulate toate zborurile şi trenurile din Wuhan, începând cu ora locală 10.00, circulaţia metroului şi serviciile de feribot au fost suspendate.

În plus, a fost cerută anularea evenimentelor socio-culturale programate în muzee, libării, teatre.

Au fost confirmate peste 580 de cazuri de infectare în 25 de provincii ale Chinei. Potrivit oficialilor, 5.897 de persoane au avut contact direct cu oameni infectaţi, 4.928 de persoane se află sub observaţie medicală, 956 au fost externate, iar 95 de cazuri sunt considerate grave.

Marţi a fost confirmat şi primul caz de infecţie cu acest nou virus în Statele Unite. Cazuri au fost raportate şi în Coreea de Sud, Thailanda şi Japonia şi mai multe suspecte, în Australia. Miercuri, Hong Kong a raportat primele două cazuri pe teritoriul său.

Întâlnirea de urgenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de miercuri, de la Geneva, s-a încheiat fără o concluzie, din cauza lipsei informaţiilor. Forul se va întruni şi joi pentru a decide dacă este cazul să declare urgenţă în domeniul sănătăţii publice la nivel internaţional şi pentru a stabili ce recomandări trebuie făcute în acest caz.

Urgenţă la nivel global este cel mai ridicat nivel de alarmă transmis de OMS şi a fost declarat în cazul SARS şi Ebola.

Oficialii chinezi avertizează că virusul poate suferi mutaţii şi că se poate răspândi mai mult.

Tipul de pneumonie înregistrat în decembrie în oraşul chinez Wuhan este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS).

Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate şi de la fructele de mare prin piaţa din Wuhan.

Rafila despre posibilitatea apariţiei de coronavirus în România: Nu poate fi exclus riscul, chiar dacă probabilitatea e redusă

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că există şi pentru România riscul apariţiei unor cazuri de coronavirus, chiar dacă probabilitatea este redusă.

„Probabil o să existe alertă la nivel global instituită de OMS şi trebuie şi noi să ne conformăm. (…) Riscul există (pentru România – n. r.), nu poate fi exclus, dar, dacă vedem că în afara Chinei până în momentul de faţă sunt 6-7 cazuri, atunci probabil că discutăm de o probabilitate redusă, dar cu siguranţă nu putem să excludem apariţia şi unui caz şi în România şi în UE în general”, a afirmat Rafila, la Ministerul Sănătăţii.

El a precizat că există un set de măsuri de alertare a unităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie.

„Noi am făcut nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi. Este vorba despre spitalele de boli infecţioase ‘Matei Balş’ şi ‘Victor Babeş’ din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara. S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi bineînţeles există un set de măsuri de alertarea a unităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie privind definiţia de caz astfel încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă”, a susţinut profesorul doctor.

În ceea ce priveşte măsurile de la aeroport, Rafila a arătat că ele sunt similiare cu cele utilizate în timpul pandemiei de gripă. Acesta a arătat că va fi dispoziţia călătorilor un set de informaţii, iar oamenii vor avea posibilitatea să achiziţioneze termoscanere care să evidenţieze eventualele persoane cu febră. De asemenea, vor fi constituite echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale.

Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a afirmat că Ministerul Sănătăţii a recomandat Ministerului Transporturilor să ia în calcul achiziţionarea de camere termice pentru determinarea pacienţilor cu febră.

„Este vorba despre un nou virus. Acest nou virus are o altă structură genetică şi ca atare primerii sunt puşi la dispoziţie de către OMS printr-o companie din Germania de unde îi achiziţionăm şi noi. Există o singură filieră ca să nu spună lumea că am luat din altă parte şi este standardizată. Vom avea un diagnostic cât se poate clar”, a mai afirmat managerul.

Secretarul de stat Nelu Tătaru a amintit că miercuri la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a instituit grupul de lucru pentru monitorizarea şi managementul posibilelor infecţii cu coronavirus.

Grupul se va întâlni săptămânal sau de câte ori este nevoie. „S-a luat în discuţie şi gripa aviară şi sezonul gripal care a început şi s-a stabilit un set de măsuri pentru prevenire, diagnosticare şi tratament”, a spus Tătaru.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...