„Colegii au fost interesaţi de iniţiativa PNL de a realiza un program pilot finanţat din fonduri europene, prin care să reuşim să extindem reţelele de gaz din România. Să conectăm satul românesc la gazul românesc. Marea Neagră este o comoară, care mai devreme sau mai târziu va trebui extrasă şi pentru a ajunge să folosim comoara din Marea Neagră trebuie să extindem şi aceste reţele de gaze de distribuţie. Suntem în situaţia în care am hotărât să finanţăm prin acest program pilot execuţia de asemenea lucrări (n.r. – de extindere a reţelei de gaze), nu realizarea de studii de fezabilitate. Au fost mai multe discuţii în sensul de a finanţa studii de fezabilitate. Noi am susţinut că avem suficiente studii de fezabilitate realizate în ţară şi cred că trebuie să trecem la faza a doua, să executăm efectiv lucrările de extindere a reţelelor de gaze. În termen cât mai scurt, vorbim de câteva luni, vom fi în situaţia de a putea semna aceste contracte de extindere a reţelelor de gaz”, a spus ministrul, după o întâlnire cu parlamentari PNL la Parlament.
El a susţinut că de această finanţare ar putea beneficia mai multe sute de localităţi. „Nu vorbim de o anumită zonă sau de un anumit judeţ. Vom extinde aceste reţele de gaze pe tot teritoriul României”, a afirmat Ştefan.
Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a susţinut că aceste lucrări ar urma să fie finanţate integral din fonduri europene pe perioada de alocare 2021 – 2027.
„Nu ştim care este suma pe care Comisia Europeană ne va permite să o folosim strict pentru distribuţia de gaze naturale. Necesarul pentru următoarea perioadă de alocare ar fi de 800 milioane de euro”, a spus Roman.
El a precizat, în legătură cu acest program pilot, că liberalii vor depune la începutul sesiunii parlamentare o iniţiativă legislativă prin care branşamentele la reţeaua de gaze vor fi introduse în sarcina operatorilor.
Potrivit acestuia, discuţiile cu ministrul au fost bune, iar parlamentarii PNL i-au solicitat inventarierea proiectelor pe PNDL I şi PNDL II care nu mai au nevoie de finanţare şi a spaţiilor de la nivel local care aparţin ministerelor şi companiilor de stat unde nu se mai desfăşoară activitate şi acestea să fie transferate către autorităţile locale pentru modernizare.
Ion Ştefan a mai arătat că le-a prezentat liberalilor faptul că Ministerul Dezvoltării a semnat un memorandum prin care se va face o supracontractare de 2,4 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor din lista de rezervă de pe axele 4, 3, 10 şi 13.
„Vom deschide posibilitatea comunităţilor locale să-şi finanţeze aceste proiecte de interes local. (…) Ceea ce am putea construi mâine facem astăzi”, a spus ministrul.