Piața imobiliară, cu un stoc de 4 milioane mp de birouri în 2020, continuă să-i aştepte pe investitorii germani

Olandezul Gijs Klomp, șeful diviziei de investiții a CBRE, a spus la o conferinţă despre piaţa imobiliară în 2020 că fonduri instituţionale germane, absente până acum de pe piaţa românească, caută oportunităţi în România, în special în Bucureşti, datorită ofertei majoritare, dar şi a faptului că primul oraş luat în calcul, în general, de investitori, e capitala.
Economica.net - mie, 05 feb. 2020, 19:30
Piața imobiliară, cu un stoc de 4 milioane mp de birouri în 2020, continuă să-i aştepte pe investitorii germani

„Sunt investitori din țările vorbitoare de germană în țară și caută în special birouri. Nu prea sunt interesați de piața de retail. Principalul oraș pe care-l caută e Bucureștiul, dar e greu de spus dacă vor finaliza vreo tranzacție anul acesta, în condițiile în care o tranzacție durează cel puțin nouă luni”, explică Gijs Klomp.

Cum economia României continuă să funcționeze, iar piața imobiliară a avut, anul trecut, o lichiditate de un miliard de euro (valoarea tranzacțiilor) aceasta a devenit cât de cât atrăgătoare, dar e încă privită cu suspiciune de marii investitori, care caută țări mai sigure și mai stabile, atât politic, cât și economic.

De aceea, yieldul e de crirca 7%, cu șanse de a se comprima până la 6,5% anul acesta, mult mai mare decât în multe țări din regiune.

„Trebuie să fim mai ieftini decât mulți dintre vecinii noștri pentru că gradul de risc asociat cu România e mai mare decât al lor. De aceea avem acum un randament de 7% la tranzacții, în vreme ce Ungaria, de exemplu, are doar 5,2%”, susține Klomp.

Din acest motiv, circa 59% dintre investitori sunt autohtoni, dar nu fonduri de investiții, ci în general, indivizi bogați care fac achiziții sau își diversifică investițiile din țară.

Iar cel mai căutat sector al pieței e cel al birourilor, inclusiv de investitorii români, dar și piața rezidențială se ridică, iar portofoliile investitorilor cresc, iar conform CBRE, rezidențialul in regiune reprezenta 5% acum trei ani, iar acum a ajuns o treime.

De altfel, potrivit oficialilor CBRE, România ar trebui să decoleze anul acesta, pentru că sunt mulți investitori care caută oportunități în țară. Potrivit lui Gijs Klomp, sunt și câțiva investitori instituționali care încearcă să intre/reintre în România.

Conform analiștilor CBRE, în acest an, se vor livra circa 700.000 mp de birouri, ceea ce ar duce stocul total din România la circa patru milioane mp.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto au înregistrat o scădere în urma publicării vineri a unor date privind locurile de muncă mai slabe decât estimările, precum și a faptului că atât traderii cât și......
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit de UniCredit Consumer Financing
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit ...
În perioada 6 – 8 noiembrie 2024, UniCredit Consumer Financing vine cu o ofertă de dobânda redusă pentru clienții ...
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mai sever decât se prognoza iniţial, pe măsură ce noile date schimbă ...
Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii de medicamente generice
Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii de medicamente generice
Românii ar putea rămâne fără Paracetamol şi Metformin, cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet, din cauza ...