FMI spune că programul pe trei ani cu Republica Moldova a fost unul de succes

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au anunţat miercuri că programul pe trei ani convenit cu Republica Moldova s-a derulat conform aşteptărilor, fiind realizate toate criteriile de performanţă stabilite pentru sfârşitul lunii decembrie a anului 2019, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul vizitei la Chişinău a echipei de experţi ai FMI.
Economica.net - mie, 05 feb. 2020, 15:47
FMI spune că programul pe trei ani cu Republica Moldova a fost unul de succes

„Obiectivele principale ale programului susţinut de FMI au fost atinse, în mare parte. Reformele ample realizate de autorităţi au dus la reabilitarea sistemului bancar şi consolidarea guvernanţei în sectorul financiar, consolidând astfel stabilitatea macroeconomică şi financiară. Progresul atins este de apreciat, ţinând cont de peisajul politic instabil: pe parcursul implementării programului, s-au schimbat trei guverne. Acest lucru a fost posibil graţie suportului larg pentru reformele menite să consolideze guvernanţa şi să îmbunătăţească nivelul de trai al populaţiei din Moldova”, subliniază FMI.

Potrivit instituţiei financiare, în anul 2019 Republica Moldova a înregistrat o creşterea reală a PIB-ului de 4,2% şi se aşteaptă ca acest indicator să rămână la nivelul de 4% pe termen mediu. De asemenea, inflaţia a accelerat, atingând 7,5% în decembrie 2019, pe fondul creşterii preţurilor la produsele alimentare şi cererii agregate solide, dar se prognozează că va reveni la nivelul ţintit de circa 5% până la sfârşitul anului curent. Deficitul bugetar înregistrat la sfârşitul anului 2019 a fost de 1,5% din PIB, sub limitele fixate în program, întrucât veniturile bugetare mai mici au fost compensate de execuţia sub nivelul planificat a cheltuielilor.

„Perspectivele sunt mai degrabă pozitive, dar rămân anumite riscuri. Reapariţia instabilităţii politice, inversarea anumitor politici sau încetinirea ritmului reformelor ar putea afecta încrederea şi limita opţiunile de finanţare externă. Pe de altă parte, nu putem exclude impactul cauzat de instaurarea unei perioade îndelungate de încetinire a creşterii în statele care sunt principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Pentru a atenua aceste riscuri şi a spori nivelul de rezilienţă, sunt necesare politici prudente şi bine coordonate”, susţine FMI.

În baza concluziilor preliminare ale misiunii, va fi pregătit un raport care, după aprobarea de către conducerea FMI, va fi prezentat Consiliului de Directori Executivi al FMI, pentru examinare şi aprobare.

Şedinţa Consiliului de Directori Executivi, în cadrul căreia va fi discutat raportul misiunii, este planificată pentru 16 martie 2020. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de 14,4 milioane DST (drepturi speciale de tragere) (circa 20 milioane dolari SUA).

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ca acesta să preia conducerea PNL, arătând, însă, că "decizia va fi......
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...