Engie avertizează clienții casnici că, de la 1 iulie, furnizarea în regim reglementat va înceta și le oferă posibilitatea de a încheia, în condiții de piață liberă, un nou contract de furnizare, pe un an, în care prețul oferit acum va rămâne fix în această perioadă.
Clienții casnici trebuie să știe că, de la 1 iulie, pot alege orice furnizor de gaze, pentru că, potrivit legii, piața va fi liberalizată.
Și acum ajungem la preț. În ofertă, Engie propune clienților un preț de 0,094 lei pentru un kWh de gaz, doar prețul gazului, plus un abonament de 0,28 de lei pe zi, timp de un an, dacă semnează contractul până la sfârșitul lunii. Aceste preț este fără tariful de distribuție, fără acciza și fără TVA, spune compania. Cine alege să accepte oferta, va avea o reducere de 5% din prețul final al gazului, timp de trei luni, preț final compus din cei nouă bani pe kwh, plus „servicii reglementate de transport, de distribuţie şi de înmagazinare subterană a gazelor naturale”, după cum arată Engie în ofertă.
Oferta este importantă pentru că este prima făcută de unul dintre cei doi mari furnizori pentru populație, cu livrare a gazului și după 1 iulie, moment în care prețurile nu vor mai fi stabilite de stat, prin ANRE. Asta pentru că poate fi considerată un semnal de preț pentru consumatorii casnici, pentru perioada de după 1 iulie.
Întrebarea care se pune este dacă acest preț este bun sau nu, și cu cât este mai mare față de cel actual, reglementat de stat. Calculelele nu sunt simple, pentru că Engie nu arată în ofertă care este acest preț final (cel plătit în factură) în momentul în care se încheie contractul măcar-parțial justificat, pentru că firma nu își poate asuma evoluțiile viitoare ale tarifelor de distribuție, care rămân reglementate de stat, deci pot fi crescute sau scăzut prin decizia reglementatorului.
Revenind, Engie propune, doar pentru componenta de „marfă gaz”, cei 9,4 bani pe kWh, preț fix pe un an. Acum, când avem reglementarea, Engie este obligată să ofere clienților, pe de o parte, gazul din producția curentă a Petrom și Romgaz la prețul de 6,8 bani și, pe de altă parte, gaze din înmagazinare la prețul de 91 de lei-după cum ne-au spus specialiști din piață. La nivelul unui an, în medie 70% din gaz este acum livrate populației la 6,8 bani kWh, din producția curentă, iar restul, din înmagazinare, la 9,1 bani.
Grosier așadar, în medie acum clienții casnici ar plătesc 7,5 bani pe kWh de marfă gaz, la care ar s-ar adăuga și tariful de transport, de circa 0,2 bani pe kWh. Deci, în total, 7,7 bani, acum, la reglementat. Față de 9,4, în condiții echivalente, pe care Engie îl propune în oferta de piață concurențială.
Deci gazul ar fi mai scump cu 22%, în oferta concurențială a Engie, decât prețul reglementat. Dacă adăugam și abonamentul (acum nu există, la reglementat), diferența este și mai mare.
Furnizorii de gaze vor cumpăra, de la 1 iulie, gaze la prețul pieței, de la Petrom și Romgaz, nu la cei 68 de lei/MWh, ca acum, sau/și gaze din import, la prețul de pe piață. Oferta Engie, cu acest preț al mărfii-gaz, de 9,4 bani/kWh, plus abonament, preț fix timp de un an, este valabilă până la sfârșitul lunii. Prețul este, cum am arătat, mult mai mare decât cel reglementat de acum, dar este posibil ca Engie să facă această ofertă luând în calcul că, după 1 iulie, ar fi obligată să cumpere gaz din piață mult mai scump față de cei 68 de lei.
Momentan, din evoluțiile de pe piețele europene, prețul gazelor este în scădere, iar în România sunt așteptări ca, după ridicarea plafonului de 68 de lei/MWh, prețurile chiar să scadă semnificativ.
Grupul Engie este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. Engie Romania este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate. Engie Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,8 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 19.600 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 3.900 de angajaţi.