Economia franceză se va redresa în primul semestru al acestui an, prognozează Banca Centrală din Hexagon

Economia franceză se va redresa în primul trimestru din 2020, după declinul de la finalul lui 2019, când grevele din sectorul transporturilor au redus activitatea, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Franţei, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 10 feb. 2020, 12:17
Economia franceză se va redresa în primul semestru al acestui an, prognozează Banca Centrală din Hexagon

Instituţia estimează un avans al PIB-ului Franţei de 0,3% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2019, când a doua economie a zonei euro s-a contractat cu 0,1%.

Declinul i-a surprins pe analişti şi pe oficialii Băncii Centrale a Franţei, care se aşteptau la o creştere a economiei de 0,2% în ultimele trei luni din 2019.

Companiile au preferat mai degrabă să-şi reducă stocurile decât să producă mai multe bunuri. Analizele noastre arată că este o încetinire temporară şi economia va reveni pe creştere, urmând să înregistreze un avans de aproximativ 0,3% pe ansamblul acestui an, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

El a adăugat că economia franceză ar urma să beneficieze de pe urma scăderii şomajului, a creşterii veniturilor şi a majorării investiţiilor corporaţiilor.

Încrederea în industrie a fost stabilă în ianuarie, situându-se la acelaşi nivel ca în decembrie, la 96 de puncte, se arată într-un raport lunar al Băncii Franţei publicat luni.

Companiile au raportat o scădere a producţiei luna trecută, din cauza grevelor, în special în domeniul aeronautic, al producerii de maşini şi al echipamentelor electrice, care depind de lanţuri complexe de furnizare.

În schimb, sectorul serviciilor a raportat o creştere în ianuarie, comparativ cu decembrie.

Începând din data de 5 decembrie, în Franţa au avut loc proteste de amploare faţă de reforma sistemului de pensii. Sindicatele din transporturile publice cer Guvernului francez să reanalizeze sau să retragă planul de unificare a regimurilor de pensii. Totodată, ele sunt nemulţumite de decizia Guvernului de a creşte vârsta minimă de pensionare la 64 de ani începând din 2027.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...