Mesajele electronice, care datează din perioada iulie 2004-decembrie 2011, vor dezvălui folosirea de către Stratfor de ‘reţele de informatori, structuri de dare de mită, tehnici de spălare de bani şi (utilizarea) de metode psihologice’, se arată într-un comunicat WikiLeaks.
„Documentele arată cum lucrează o firmă privată de informaţii secrete şi cum ia ca ţintă indivizi pentru clienţii lor privaţi şi guvernamentali”, se precizează în comunicat.
WikiLeans susţine că deţine probe privind existenţa unor legături secrete între Strategic Forecasting Inc (Stratfor), cu sediul la Austin, Texas, şi companii precum Dow Chemical din India şi Lockheed Marin din SUA, precum şi agenţii guvernamentale, printre care Departamentul de Stat, Homeland Security (securitatea internă) sau Marina.
Strafor se prezintă ca fiind un furnizor pe bază de abonament de analize geopolitice, cu o strategie de strângere de informaţii bazată pe tehnici ale serviciilor secrete.
„Este vorba de o firmă privată de informaţii secrete, care se bazează pe informatori din guvernul american, agenţii străine de informaţii cu reputaţii discutabile şi jurnalişti”, a declarat Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pentru Reuters.
„Extrem de îngrijorător este faptul că ţintele acestor investigaţii sunt, printre altele, organizaţii de activişti care luptă pentru o cauză dreaptă”, a mai afirmat el.
Directorul executiv şi fondatorul Stratfor, George Friedman, a tras atenţia la 11 ianuarie că au fost furate e-mail-uri, însă a precizat că autorii atacului informatic nu vor găsi nimic semnificativ.
„Dumnezeu ştie ce pot spune stânjenitor, stupid sau supus răstălmăcirii o sută de angajaţi care scriu e-mail-uri nesfârşite. Dacă vor căuta în e-mail-urile noastre semne al unei vaste conspiraţii, vor fi dezamăgiţi”, a declarat el.
Sursa mesajelor electronice nu a fost dezvăluită, însă publicarea lor survine după atacarea serverelor companiei în luna decembrie de către indivizi care susţin că au legături cu gruparea de hackeri Anonymus.
După invadarea calculatoarelor Straftor în luna decembrie, detalii despre cardurile de credite de la peste 30.000 de abonaţi ai Stratfor au fost postate pe internet, inclusiv cele ale fostului secretar de stat american Henry Kissinger sau ale fostului vicepreşedinte Dan Qualyle.
FBI desfăşoară o anchetă asupra atacului hackerilor de la sfârşitul anului trecut.
WikiLeaks a dezvăluit în 2010 înregistrări video secrete şi mii de telegrame diplomatice americane despre războaiele din Irak şi Afganistan, stârnind furia guvernului american.
Australianul Julian Assange, în vârstă de 40 de ani, se află în prezent în arest la domiciliu în Marea Britanie şi se luptă cu extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de presupuse agresiuni sexuale.