Complexul Energetic Oltenia a lansat prima sa licitație de vânzare de energie electrică din acest an, de pe Piața Centralizată a Contractelor Bilaterale – Licitație Extinsă, cu energie cu perioada de livrare pentru un an.
Complexul a testat piața oferind două pachete de câte 5 MWh, bandă, în intervalul 1 aprilie 2020-31 martie 2021. În total 87,6 GWh de energie electrică, care au fost scoși la vânzare de producătorul din Oltenia la un preț de 267 de lei. Tranzacțiile nu s-au încheiat. De oferta CEO au fost interesați cei de la de Enel, dar ei au fost dispuși să ofere doar 263 de lei.
Potrivit cercetărilor noastre, este prima ofertă de energie electrică pusă de CE Oltenia pe această piață în acest an, iar faptul că nu a putut să vândă energia este un semnal foarte prost pentru companie. Vom detalia mai jos de ce.
În memorandumul inițial, elaborat anul trecut, în care fostul Guvern a solicitat schema de sprijin, se arăta care este costul mediu de producție al CE Oltenia, la acea dată, cu costul certificatelor de CO2 inclus: 349 lei/MWh. Cum certificatele nu s-au ieftinit, acest cost ar fi deci cam în jurul aceșleiași valori. Deci mult peste prețul cu care compania a ieșit acum pe OPCOM să vândă energie – 267 de lei, și nu a reușit nici la acest preț.
Problema este că, așa cum se așteaptă inclusiv autoritățile, compania nu va rambursa ajutorul de salvare de un sfert de miliard de euro acordat pentru a plăti o parte din certificatele aferente emisiilor de anul trecut. Iar acest ajutor de salvare va fi transformat într-unul de restructurare, care va fi acordat pe baza unui program de restructurare viabil, care trebuie avizat de Comisia Europeană și, dacă nu se vor schimba lucrurile, CE Oltenia trebuie să dovească viabilitatea în condițiile în care are un cost de peste 300 de lei/MWh dar nu a putut vinde energia în piață la un preț mult sub acest cost.