Schimbări majore la RCA, votate în Senat. Service-urile: Au pus coplată fără știrea noastră. Asigurătorii: Service-urile comit abuzuri

Comisia de Buget, Finanțe, Activitate Bancară și Piețe de Capital din Senat a avizat ieri pozitiv proiectul de lege care propune, printre altele, introducerea unei referințe pentru ora de manoperă facturată de service-uri pentru reparațiile pe RCA. Decizia a generat reacții dure din partea reprezentanților unităților reparatoare, având în vedere că la dezbaterea finală nu au avut reprezentanți pentru că spun ei, au aflat târziu de eveniment. Asigurătorii, de partea celalaltă, arată că exagerările service-urilor au ajuns la un nivel care pune în pericol stabilitatea pieței de asigurări și buzunarul șoferilor și că despre dezbatere se știa de o săptămână.  
Schimbări majore la RCA, votate în Senat. Service-urile: Au pus coplată fără știrea noastră. Asigurătorii: Service-urile comit abuzuri

Ulterior avizului pozitiv dat de Comisie, Viorel Arcaș, președintele organismului parlamentar, a afirmat că proiectul de lege va fi întors din plenul Senatului, unde va intra astăzi, pentru o dezbatere care să adune și reprezentanții service-urilor, ai transportatorilor și ai celorlalte părți afectate de modificare.

„Pe ordinea de zi a ședintei de azi am avut de dezbătut și analizat  șapte puncte printre care și propunerea legislativă privind modificarea și completarea legii referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Au fost doar asigurătorii în sală, nu și service-urile. Proiectul a plecat așa în plen, dar se va intoarce la comisii. Dupa ce vin toți pentru discuții, vom face un raport complet”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, senatorul Arcaș.

Reprezentanții service-urilor sunt mult mai direcți în ceea ce privește absența lor de la dezbateri. „Legea RCA a apărut pe ordinea de zi abia azi dimineață. Asigurătorii știau că se va dezbate. Cum este posibil să nu fim chemați tocmai noi, care suntem vizați direct. Ce treaba are ASF? Ce treaba au asigurătorii?”, spune Florin Pandele, patronul grupului Autocar, cel mai vocal reprezentant al service-urilor. 

Persoane prezente la dezbateri spun, totuși, că proiectul de lege a fost anunțat cu câteva zile înainte de eveniment.

Principalele două modificări pe care le propune proiectul de lege discutat astăzi, inițiat de senatorul Marius Bota și diferit de cel al Ministerului Finanțelor care transpune în legislație impunerile Comisiei Europene rezultate în urma unei proceduri de infrigement, vizează introducerea unei referințe pentru ora de manoperă facturată de service-uri precum și limitarea costurilor cu mașina la schimb, plătită conform legii de asigurător cât timp automobilul este în reparații.

Spre deosebire de forma inițială, proiectul ieșit din Comisie spune că prețul reparației va fi stabilit „ținând cont de referință”, nu „fără să depășească tariful de referință”. Este o nuanță importantă, care încearcă să evite caracterul de plafonare din lege. Tariful de referință pentru ora de manoperă ar urma să fie calculat de către INS și ASF. Pe diferite căi, însă, ASF a arătat că nu este de acord cu proiectul de lege, cel puțin în forma sa inițială.

Conflict deschis. Service-urile și transportatorii: Păgubiții vor scoate bani din buzunar. Asigurătorii: sunt abuzuri mari. Se ajunge ca o reparație să fie mai scumpă decât mașina

În acest moment, firmele de asigurare care vând RCA și unitățile service se află într-un război deschis, care merge până la acuzații de natură penală, în anumite cazuri. Unul dintre evenimentele care au pus gaz pe focul acestui conflict este tocmai promovarea, în Senat, a acestui proiect de lege.
 
Firmele de asigurare au publicat și un sondaj carea arată că 90% dintre șoferi ar vrea tarife de referință pentru RCA.
 
Prima inițiativă în acest sens a venit, la nivel de discuție, de la Consiliul Concurenței, care a arătat că se vede o creștere a prețurilor practicate de service-uri și că, pentru a evita o majorare a tarifelor RCA din această cauză, se simte nevoia unei reglementări.
 
De partea cealaltă, organizația service-urilor independente( ASSAI), mai multe asociații ale transportatorilor(cea mai vocală fiind COTAR ), dar și una dintre confederațiile din domeniul protecției consumatorilor (CONROM) au contestat vehement inițiativa, considerând că aceasta încalcă regulile concurenței, legislația locală și cea internațională.
 
Tensiunile dintre unitățile service și firmele de asigurare au pornit la puțin timp după ce legea RCA apărută în 2017, a spart monopolul asigurătorilor pe partea de constatare și evaluare a daunelor.
 
După apariția legii, păgubitul a căpătat dreptul de a face constatarea daunei la orice unitate service, iar service-ul are posibilitatea de a evalua daunele „în funcție de documentele legale”, fără a apela la un specialist al firmei de asigurare. Aceste schimbări au conincis cu o creștere vizibilă costurilor facturate de service-uri care, potrivit unui studiu BAAR, au urcat cu 34% în primii doi ani de la apariția legii.
 
Astăzi, în accepțiunea asociațiilor service-urilor și ale celor ale transportatorilor, introducerea unei legi ca cea de față ar echivala cu o coplată impusă păgubitului întrucât, cred ei, diferența dintre factura emisă de service și plata făcută, conform referinței, de către asigurător va fi suportată din buzunarul păgubitului.
 
Pe de altă parte, asigurătorii arată excesele service-urilor și spun că introducerea unui reper va aduce beneficii oamenilor, în condițiile în care se va putea apela mai des la așa numita reparație în regie proprie, adică o sumă de bani plătită de asigurător direct păgubitului cu care acesta din urmă să își achite reparația, unde dorește.  ” Dacă va exista acest reper și dacă se vor folosi și sistemele specializate pentru prețul pieselor, păgubitul va avea doar de câștigat. S-ar putea să constate că rămâne și cu bani în buzunar. Și se evită și creșterea tarifelor RCA, care altfel este inevitabilă având în vedere exagerările service-urilor”, spune o persoană cu experiență în zona asigurărilor auto.
 
De altfel, chiar după dezbaterea din Senat, Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor de Automobile (BAAR) a postat pe linkedin un exemplu cu care încearcă să demonstreze amploarea exagerărilor. El a exemplificat cu un automobil a cărui valoarea de piață este de 16.506 lei, a cărui reparație la dealer ar fi costat 13.000 de lei, dar a fost  facturat de un service independent, pentru reparație, cu 21.000 de lei. Mașina la schimb a mai costat 90.000 de lei, ceea ce face ca valoarea totală a cheltuielilor să fie de cinci ori valoarea de piață a mașinii, potrivit sursei citate.
 
Reprezentanții service-urilor spun că astfel de situații apar nu din cauza unor abuzuri ale repratorului ci pentru că unii asigurători întârzie plata și cu câteva luni, punând dosarul de daună în cercetări, întrucât legea permite acest lucru. Astfel, susțin sursele citate, perioada în care păgubitul folosește mașina la schimb este una foarte mare.
Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...