Banca Transilvania a afişat un profit net în creştere cu 33%, în 2019

Banca Transilvania a obţinut un profit net de 1,621 miliarde de lei anul trecut, în creştere cu 32,93% comparativ cu 2018, potrivit rezultatelor financiare preliminare publicate joi.
Economica.net - joi, 27 feb. 2020, 08:22
Banca Transilvania a afişat un profit net în creştere cu 33%, în 2019

Grupul Financiar Banca Transilvania a raportat, anul trecut, un profit net consolidat de 1,848 miliarde de lei, în creştere cu 46,59% faţă de 2018.

„Profitul operaţional al Băncii Transilvania a crescut la 2.131,87 milioane lei datorită eficientizării şi consolidării businessului. Consiliul de Administraţie BT a decis în şedinţa din 26 februarie a.c. să propună acţionarilor distribuirea ca dividend în numerar a circa 60% din profitul anului 2019 disponibil a fi repartizat. Taxa anuală pe active a fost de 103,6 milioane lei. Eficienţa operaţională, măsurată prin raportul cost/venit, se păstrează la nivel confortabil la Banca Transilvania şi este de 47,1%”, se arată într-un comunicat al băncii.

Anul trecut, Banca Transilvania a acordat 223.000 de împrumuturi companiilor şi persoanelor fizice. Companiile au fost finanţate cu peste 10,5 miliarde de lei în timp ce peste 9.600 de români şi-au luat locuinţă cu ajutorul Băncii Transilvania. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 11,8 miliarde de lei.

Numărul clienţilor activi a crescut cu 15%, ajungând la aproximativ 3,3 milioane, iar numărul celor care primesc veniturile la BT a crescut cu 64%, la 1,8 milioane, inclusiv datorită fuziunii băncii cu Bancpost.

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finalul anului trecut la 91,7 miliarde de lei, iar creditele au crescut până la 40,35 miliarde de lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 77,04 miliarde de lei, din care 51,67 miliarde de lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 25,37 miliarde de lei, depozitele persoanelor juridice.

Capitalul propriu al băncii a urcat la 8,5 miliarde de lei. BT are 64,66% capital românesc, peste 31.000 de investitori direcţi şi 7 milioane de investitori indirecţi, se precizează în comunicatul citat.

Cât priveşte procesul de digitalizare, anul trecut pentru 20% din creditele acordate clienţii persoane fizice au aplicat online iar 30% din depozitele deschise în 2019 sunt prin BT24 Internet Banking. Peste 2,5 milioane de operaţiuni au avut loc, în medie, zilnic prin BT anul trecut.

De asemenea, 278 de milioane de tranzacţii au fost efectuate anul trecut cu cardurile BT iar aproape 40 de milioane de operaţiuni au fost realizate prin BT24 Internet Banking şi Mobile Banking. Principalele operaţiuni au fost: plăţi în lei, transferul de bani între conturile proprii şi plata facturilor.

Pe zona de agribusiness, banca a acordat anul trecut aproape 4.500 de credite, în valoare de 2 miliarde de lei şi a ajuns la 31.000 de clienţi.

BT s-a implicat şi în finanţarea sănătăţii prin Divizia Pentru Medici, care a ajuns la 48.000 de clienţi. Clienţii medici au preferat finanţările pentru construirea şi dotarea unor clinici sau spitale. BT a acordat peste 730 milioane de lei domeniului medical în 2019.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,36% la 31 decembrie 2019, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 128%, precizează sursa citată.

Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2019 este de 17,83%. Cu profit inclus, aceasta este de 21,28%.

„Pentru BT, 2019 a fost un an bun, am crescut sustenabil, iar rezultatele demonstrează situaţia noastră financiară solidă. Ca lider de piaţă avem responsabilităţi pe măsură faţă de România şi ştim că rolul nostru este esenţial pentru finanţarea economiei şi ambiţiilor românilor. Încercăm să facem mai mult decât banking, să inspirăm şi să motivăm oamenii, atenţi la preocupările acestora, fie că este vorba de colegi, clienţi sau parteneri ai băncii. În 2020 continuăm investiţiile în tehnologie şi inovaţie pentru perfecţionarea serviciilor noastre pentru clienţi. Continuăm să creştem rolul nostru în economie, urmărim provocările pieţei, dar şi eventualele oportunităţi”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Banca Transilvania.

În 2019, grupul financiar BT a anunţat extinderea serviciilor financiare în domeniul pensiilor private prin achiziţionarea Certinvest Pensii, singurul jucător local dintre fondurile de pensii din România.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...