Încă o firmă de asigurări merge în faliment. Detalii exclusive: cine va despăgubi clienții și unde se depun dosarele de daună

Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a decis, pe 20 februarie, să ridice licența Certasig și să formuleze către instanță cerere de deschidere a falimentului companiei. Pe 26 februarie, decizia a apărut și în Monitorul Oficial. Din acel moment au început să se construiască, la Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA), cel mai important organism în falimentele din asigurări, scenarii privind  evoluția viitoare a procedurilor.
Şerban Buşcu - joi, 27 feb. 2020, 10:53
Încă o firmă de asigurări merge în faliment. Detalii exclusive: cine va despăgubi clienții și unde se depun dosarele de daună

Potrivit acestor planuri, cererile de deschidere a dosarelor de daună vor fi adresate, în continuare ,companiei Certasig, iar FGA, deși poate primi cereri de plată nu le va putea opera decât după preluarea dosarelor de la Certasig.

Ulterior depunerii cererii de faliment de către ASF, la Tribunalul București, sunt două posibile scenarii:

Tribunalul București deschide procedura de faliment și nu se face apel  . Hotarârea rămâne, deci, definitivă. În acest caz, va fi desemenat un lichidator din lista de practicieni agreați de ASF și va continua procedura. FGA intră automat în comitetul creditorilor, alături de ceilalți creditori ai companiei. De aici, în maximum o lună, Certasig trebuie să predea FGA dosarele de daună. FGA va publica lista cu potențialii creditori de asigurare. După preluarea dosarelor, poate începe plata despăgubirilor sau restituirilor de primă de către FGA.

Tribunalul București respinge cererea ASF sau Curtea de Apel admite apelul. FGA va respinge toate sumele de plată solicitate de creditorii de asigurare.

 

Menționăm că Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) este un fond alimentat de către toate companiile de asigurare din România, care sunt obligate să cotizeze 1% din Primele Brute Subscrise (PBS) în cazul asigurărilor generale și 0,4% din PBS în cazul celor de viață. FGA s-a ocupat de plata despăgubirilor și în cazul marilor falimente ale Astra Asig și Carpatica Asig făcând plăți totale de circa 100 de milioane de euro. FGA plătește doar creditorii de asigurare, adică păgubiții rezultați în urma dosarelor de daună neachitate de compania falimentară. De asemenea, la cererea creditorilor, FGA va restitui și partea din primă rămasă în vigoare la data intrării în faliment. Suma de plată se oprește la 100.000 de euro per dosar.

Certasig este o companie mică, nișată, de asigurări. Este una dintre puținele firme locale care mai subscriau asigurări maritime (în special CASCO naval) și asigurări de garanții.

„Asigurările de garanții și asigurările de răspunderi non-maritime și non-aviație au continuat să fie principalele linii de business ale societății, urmate de asigurările maritime de nave tip CASCO nave și asigurările de daune materiale la bunuri. Sucursala din Bulgaria contribuie în mod semnificativ la rezultatele societății, în mod special prin asigurările de răspunderi civile și asigurările de daune materiale la bunuri”, arată un document intern al companiei.
 
Se pare că de la un eveniment major în zona navală au și început problemele firmei. ASF i-a impus să aducă circa 6 milioane de euro majorare de capital pentru a respecta normele de solvabilitate Solvency II.

Între timp, fondul britanic care controla Certasig (RCI II) a intrat în lichidare și s-a venit cu varianta unei infuzii de capital de la o societate financiară din Italia, ABC Assevera. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, a urmat falimentul.

CertAsig a fost înființată în 2003, în urma fuziunii dintre compania Fortuna si societatea de Asigurare Romano-Canadiană Aroca București. În decembrie 2007, Royalton Capital Investors II (RCI II) a achiziționat 95% din acțiunile CertAsig, prin intermediul societății CertAsig Holdings Luxembourg. RCI II este un fond european de investiții specializat pe achiziționarea și dezvoltarea companiilor orientate spre segmentul de servicii, din cadrul statelor Uniunii Europene, din Europa Centrală și de Est.
 
CertAsig a subscris în 2018 prime de asigurare de 57,77 milioane de lei, în scădere cu 11,7% față de 2017, în timp ce pierderea exercițiului financiar s-a dublat, la 22,3 milioane de lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...