În 2017, Alitalia a fost plasată sub administrare specială după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi a salariilor. Compania supravieţuieşte datorită creditelor acordate de statul italian, care totalizează 1,3 miliarde de euro.
Deschiderea unei investigaţii aprofundate este „o măsură standard” pentru a clarifica dacă noul împrumut respectă reglementările UE privind ajutorul de stat, a anunţat vineri Comisia Europeană. De asemenea, executivul comunitar analizează precedentele credite punte acordate Alitalia, care totalizează 900 de milioane de euro.
Compania feroviară controlată de stat Ferrovie dello Stato (FS) conduce un consorţiu care vrea să preia Alitalia. Din consorţiu fac parte operatorul aerian american Delta şi firma italiană de infrastructură Atlantia, controlată de familia Benetton. Deocamdată, negocierile nu au avut succes.
Autorităţile de la Roma sunt în căutarea unui cumpărător pentru compania aerian italiană care trece din nou printr-o perioadă dificilă.
Odată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile sale.
Alitalia are aproximativ 9.200 de angajaţi în regim full-time şi alţi 1.600 sunt plasaţi într-o schemă temporară susţinută de stat. Orice reducere permanentă de personal ar fi un subiect sensibil într-o ţară cu o rată ridicată a şomajului.