EXCLUSIV O decizie a Înaltei Curți duce Fondul de Garantare a Asiguraților la cote de alarmă. Încă un faliment în piață va fi greu suportat

Disponibilitățile Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), principala linie de protecție a păgubiților în caz de faliment în asigurări, vor ajunge la nici jumătate din nivelul de dinainte de prăbușirea Astra și Carpatica, după ce FGA va pune în aplicare o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Fondul pierde aproape un sfert din banii strânși până acum.
Şerban Buşcu - mar, 03 mart. 2020, 19:24
EXCLUSIV O decizie a Înaltei Curți duce Fondul de Garantare a Asiguraților la cote de alarmă. Încă un faliment în piață va fi greu suportat

Pe scurt, ÎCCJ a decis ca FGA  să despăgubească integral companiile de asigurări prejudiciate de falimentele Astra Asigurări și Carpatica Asig, de la care aveau de recuperat bani în baza așa numitelor regrese din RCA.

Până în prezent, interpretând că asigurătorii au luat oricum bani în plus pentru clauza de regres, FGA a despăgubit cu maximum 100.000 de euro companiile vizate.

În realitate suma totală datorată conform deciziei și deja rezervată de FGA ajunge la 110 milioane de lei, dintr-un disponibil total de 570 de milioane de lei, potrivit surselor consultate de ECONOMICA.NET.

Practic, după ce se vor face plățile, FGA va mai rămâne cu doar 460 de milioane de lei, circa jumătate din cât avea înainte de falimentele Astra și Carpatica Asig.

De menționat, însă, că Astra sau Carpatica nu au ajuns niciodată la nivelul la care se află astăzi cele mai mari companii din domeniul RCA (City Insurance și Euroins), adică cele mai expuse unor potențiale probleme. Cele două companii care domină azi piața au, fiecare, între 2 și 3 milioane de clienți, în timp ce Astra nu a depălșit vreodată 1,2 milioane.

Cel mai mare jucător de astăzi a gestionat peste 150.000 de dosare de daună, în 2019, în timp ce Astra și Carpatica la un loc au venit la FGA cu aproximativ 120.000 de dosare. Cel mai mare jucător de astăzi a subscris prime de 400 de milioane de euro, în timp ce Astra nu a depășit niciodată 200 de milioane de euro. Altfel spus, un faliment ar fi mult mai costisitor de gestionat astăzi decât era în urmă cu 5 ani.

Potrivit statutului, FGA va despăgubi toți creditorii de asigurări (clienți ori păgubiți) în limita a 100.000 de euro per dosar. Pentru Astra și Carpatica, FGA a plătit circa 700 de milioane de lei, cu 130 de milioane de lei mai mult decât deține în prezent.

FGA este alimentat de companiile de asigurare, care plătesc 1% din primele brute subscrise în cazul asigurărilor generale și 0,4% în cazul asigurărilor de viață. Foarte important, potrivit legii, dacă situația o impune, cotizația asigurătorilor poate urca și până la 10% din prime.

 

Ce sunt regresele și ce firme își scot banii de la FGA de pe urma deciziei ÎCCJ

Câteva dintre companiile cotizante își vor recupera, cu ocazia deciziei ÎCCJ, banii plătiți pe ultimii câțiva ani. La prime brute de 200 de milioane de euro, cotizația anuală, din 2015 începând, a fost de circa 2 milioane de euro. Câteva firme de asigurare, așa cum spuneam, își vor lua de la FGA și de 4-5 ori mai mult. Este vorba  despre Omniasig, Allianz Țiriac, Generali și Groupama, în principal. Mai figurează cu creanțe la Astra și Carpatica și Asirom și Uniqa.

Concret, conform analizei făcute de ECONOMICA.NET pe baza tabelelor creditorilor, și fără a lua în calcul eventuale dobânzi și penalizări, Omniasig are de recuperat circa 35 de milioane de lei (22 de milioane doar de la Astra Asig, bani pe care nu i-a putut recupera în ultimul an cât Astra a mai fost în viață), Allianz Țiriac 12-15 milioane de lei și așa mai departe.

Sursa acestor creanțe o reprezintă sistemul de regrese. Concret, pentru o sumă adăugată la prima de asigurare, polița CASCO poate garanta și plata reparațiilor mașinii, în locul poliței RCA a șoferului vinovat. Această clauză poate fi utilă, în condițiile în care, tradițional, marii vânzători de RCA întârzie uneori plățile, așa cum se întâmpla atunci și se întâmplă și acum. Ulterior, asigurătorul CASCO urma să se deconteze cu cel de RCA. De aici vin aceste datorii în condițiile în care Astra și Carpatica nu au mai acoperit aceste deconturi.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...