„Echipa noastră de ingineri și oameni de știință sunt într-o misiune de a elimina lacunele de conectivitate cu care se confruntă cei cinci miliarde de abonați la servicii mobile de astăzi și, în final, să aducă bandă largă miliardelor de oameni încă neconectaţi”, arată startup-ul într-un comunicat de presă.
Semnalul rețelei companiei americane va ajuta la consolidarea acoperirii unui operator mobil partener, de exemplu în zonele rurale sau când un semnal este perturbat de o criză de orice natură, utilizatorii trecând automat din rețeaua terestră la rețeaua spațială fără să investească într-un hardware special.
Compania deține un portofoliu de brevet și IP pentru tehnologiile sale terestre și spațiale. De asemenea, a testat cu succes tehnologia SpaceMobile la bordul satelitului BlueWalker 1, lansat în aprilie 2019 și a validat în continuare tehnologia în urma acelui zbor inițial.
Vodafone a anunţat marţi că a investit 25 de milioane de dolari în AST & Science şi a devenit astfel principalul investitor în tânăra companie, alături de compania japoneză Rakuten. Până în prezent, startup-ul a strâns finanţări de 128 milioane de dolari în două runde. Companiile American Tower, Cisneros şi Samsung NEXT se află, de asemenea, pe lista investitorilor alături de fondatorul companiei, Abel Avellan. Barclays a fost consilierul financiar al startup-ului.
CEO-ul Vodafone, Nick Read, a spus că SpaceMobile va îmbunătăți și mai mult rețeaua companiei din Europa și Africa – în special în zonele rurale și în timpul unui dezastru natural sau umanitar – pentru smartphone-urile existente deja.
Rețeaua spațială nu va fi proiectată pentru zonele de înaltă densitate acoperite deja de rețelele terestre, a mai spus reprezentantul Vodafone.
„La Vodafone vrem să ne asigurăm că toată lumea beneficiază de o societate digitală – ca nimeni să nu rămână în urmă. Considerăm că SpaceMobile este poziționat în mod unic pentru a oferi o acoperire mobilă universală, îmbunătățind în continuare rețeaua noastră lider în Europa și Africa – în special în zonele rurale și în timpul unui dezastru natural sau umanitar – pentru clienții existenţi”, a declarat Nick Read, CEO al grupului Vodafone, într-un comunicat.
Pe lângă investiția în AST & Science, Vodafone a agreat un parteneriat strategic și va contribui la expertize tehnice, operaționale și de reglementare în sprijinul implementării globale a tehnologiei SpaceMobile.
AST & Science va oferi inițial servicii 4G rețelelor partenere la nivel global, urmând ca în viitor să lanseze şi servicii 5G. Rețeaua SpaceMobile va permite roaming-ul către și dinspre rețelele celulare terestre la rate de date comparabile, fără a fi nevoie de hardware specializat prin satelit.