În opinia reprezentanţilor Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, factorii de decizie de la conducerea termocentralei sunt principalii vinovaţi pentru neasigurarea şi completarea necesarului de personal pe termen scurt, mediu şi lung.
„Pe lângă faptul că Termocentrala Mintia nu a putut funcţiona în această iarnă la capacitate maximă din cauza lipsei stocurilor de cărbune, lucru ce a dus la realizarea unor venituri mult sub cele posibile, riscă acum să îşi oprească activitatea din cauza lipsei de personal, fără ca responsabilii să fie traşi la răspundere”, se menţionează într-o notă a organizaţiei sindicale.
Potrivit liderului sindical Cristian Iştoc, principalul motiv care a dus la reducerea personalului este legat de pensionările masive din ultima perioadă, în paralel cu blocarea angajărilor, deşi acestea ar fi fost necesare în mai multe sectoare de activitate.
„Pensionările sunt principala cauză şi lipsa de interes a celor din conducere, care nu au făcut solicitări pentru angajări pe locurile vacante. În legea pensiei este acum un fel de indexare, o formulă care este favorabilă celor care au condiţii de pensionare. Pe noi ne-a prins cu personalul la limită, iar aceste pensionări practic ne duc în zona în care ne apropiem de oprire. De exemplu, pentru Grupul 3, cel modernizat, avem patru operatori la un cazan. La primul concediu medical vom opri lucrul. De libere sau concedii medicale nu mai vorbim. Dacă vorbim de un operator în camera de comandă, acesta se pregăteşte în minim patru ani. Deci, de atunci trebuiau să ia măsuri”, a arătat liderul sindical.
În acest context, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara cere Guvernului României implicarea „de urgenţă” pentru numirea unei „echipe competente” la conducerea Termocentralei Mintia.
Reprezentanţii sindicatului mai spun că, în lipsa unui dialog social cu reprezentanţii Guvernului, vor fi nevoiţi să depună plângeri penale pe numele celor care se fac vinovaţi de situaţia actuală a CEH.