Documentul, pregătit pentru teleconferinţa miniştrilor de Finanţe din UE, nu prezintă noile previziuni de creştere pentru cele 19 state din zona euro.
„Din cauza extinderii epidemiei în afara Chinei, impactul asupra economiei globale şi a UE ar putea fi semnificativ, şi în orice caz mai ridicat decât a estimat CE în previziunile de iarnă”, se arată în document.
În februarie, CE prognoza un avans de 1,2% al economiei zonei euro în 2020 şi în 2021, dar subliniase că este prea devreme pentru a estima efectele epidemiei.
„Ţinând cont de situaţia dificilă a economiei globale, şi gradul ridicat de îndatorare al multor ţări şi sectoare economice, reacţiile pieţelor financiare ar putea exacerba consecinţele pentru economia reală mult peste impactul direct al epidemiei”, avertizează CE.
Instituţia explică că o previziune economică mai exactă depinde factorii epidemiologici, de severitate şi durata măsurilor luate pentru a ţine sub control epidemi, de numărul zilelor de muncă pierdute şi de alţi factori.
De asemenea, miniştrii UE u declarat că reglementările bugetare ale blocului comunitar le permit flexibilitate pentru a ţine cont de „evenimentele neobişnuite care nu sunt sub controlul Guvernului”, după ce Italia, cea mai afectată ţară din UE, a anunţat un pachet de stimulente fiscale.
Luni, OECD a previzionat un avans de 0,8% al economiei zonei euro în 2020, faţă de o creştere de 1,1% estimată în noiembrie