Banca cea mai mare din lume, JPMorgan Chase, şi-a actualizat previziunile economice ţinând cont de pandemie şi de impactul acesteia pe pieţele financiare.
Instituţia a indicat, într-un comunicat preluat de Business Insider, că „evoluţia ştirilor privind virusul şi contracţia materială” a condiţiilor de piaţă fac rezonabilă „estimarea privind mai multe revizuiri în scădere ale PIB-ului global în prima jumătate a anului”, informează Agerpres.
Banca a calculat că PIB-ul SUA s-ar putea contracta cu 2% în primul trimestru şi cu 3% în al doilea, în timp ce pentru zona euro contracţia va fi de 1,8% şi, respectiv, de 3,3%.
Economiştii JPMorgan menţionează „oprirea bruscă” a activităţii economice determinată de carantină şi măsurile de izolare socială în toată lumea şi modul în care condiţiile financiare „se contractă pe măsură ce percepţia privind calitatea creditării” se deteriorează, în diferite active.
„În timp ce ne resemnăm faţă de un inevitabil şoc amplu asupra creşterii globale, problema cheie este dacă putem evita un incident de recesiune de lungă durată”, au semnalat economiştii citaţi, care au insistat pe răspunsul autorităţilor sub formă de pachete de stimulare şi politici monetare, care să sprijine cererea consumatorilor.
La rândul său, canalul TV CNBC face referire la estimările JP Morgan, dar pe un ton mai optimist, semnalând că „această nouă recesiune globală” ar putea să nu se încadreze în criteriile tehnice ale Biroului Naţional de Investigaţii Economice (NBER), deoarece ar trebui să dureze „mai mult de câteva luni” şi economiştii prevăd o relansare a creşterii la mijlocul anului.
„Se aşteaptă ca COVID-19 să afecteze economia în februarie, martie şi aprilie, generând contracţii ale PIB în majoritatea ţărilor în timpul cel puţin al unuia dintre cele două trimestre”, a spus economistul şef al firmei, Bruce Krasman, citat de CNBC. „Dacă previziunile noastre actuale se îndeplinesc, pare adecvat să le caracterizăm drept o nouă recesiune globală”, a adăugat el.
„Previziunile noastre de revenire a creşterii la jumătatea anului nu corespund criteriilor NBER, conform cărora recesiunile ar trebui să dureze mai mult de câteva luni”, a explicat acesta.
Totodată, economistul a subliniat că „nivelul de izolare socială creşte într-un ritm dramatic”. Italia este în izolare totală şi SUA şi alte ţări au suspendat zborurile provenite din mai multe ţări.