Planul băncilor pentru explozia COVID-19: Acces asigurat pentru maşinile blindate cu bani şi limitarea retragerilor cu cardul – surse

Asigurarea accesului autoblindatelor în zonele care ar putea intra în carantină, impunerea unei limite maxime pentru retragerile de numerar de la ATM şi de la ghişeul băncilor, scutirea băncilor de plata comisionului de retragere de cash de la BNR, asigurarea de back-up pentru tranzacţiile online şi cu cardul, sunt câteva din măsurile agreate de bănci. Ele aşteaptă acum şi recomandările BNR.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 15 mart. 2020, 19:18
Planul băncilor pentru explozia COVID-19: Acces asigurat pentru maşinile blindate cu bani şi limitarea retragerilor cu cardul - surse

Pentru situaţia de urgenţă generată de coronavirus, băncile comerciale au propus un set de măsuri care a fost transmis BNR. Banca Centrală va face o analiză la direcţia de macrostabilitate, condusă de Eugen Rădulescu, urmând ca săptămâna aceasta băncile să primească şi recomandările BNR privind setul de măsuri care va fi aplicat pe perioada crizei, potrivit mai multor surse din piaţa bancară.

La sfârşitul săptămânii trecute o serie de bancomate ale mai multor bănci au rămas fără bani ca urmare a retragerilor repetate provocate de perspectiva declarării stării de urgenţă, ceea ce s-a şi întâmplat. Surse din piaţa bancară explică faptul că situaţia se datorează în mare parte perioadei de pensii şi salarii din jurul datei de 15 ale fiecărei luni şi epidemiei în evoluţie. Totuşi, băncile recunosc că s-ar putea să fie vorba şi de o imposibilitate fizică a firmelor care transportă bani. Maşinile blindate cu bani sunt manevrate dedouă firme pe piaţa bancară: G4S Cash Mangement, cu o cotă depiaţă de peste 80% şi CIT ONE, care are ca acţionari Banca Comercială Română, BRD Groupe Société Générale și Raiffeisen Bank Romania.

Într-adevăr, una dintre principalele probleme cu care se poate confrunta sistemul bancar este legată de lipsa lichidităţilor pe fond de panică, atât din partea băncilor, cât şi din partea clienţilor lor. Tocmai de aceea, BNR a dat asigurări încă de săptămâna trecută că va asigura orice fel de necesar de lichiditate în sistem.

Totuşi, băncile comerciale sunt obligate prin directivă europeană să facă un plan de continuitate al afacerii în cazuri extreme, război, cutremur, etc. Pandemia Covid 19 se dovedeşte a fi un caz de forţă majoră. Chiar dacă fiecare bancă îşi face propriu plan de continuitate, reprezentanţii majorităţii băncilor din sistem au convenit asupra unor abordări de principiu a măsurilor care trebuiesc aprobate.

Băncile cer scutire de la plata unor comisioane către BNR pe durata epidemiei

În setul de măsuri trimis de reprezentanţii băncilor către BNR sunt stabilite printre altele câteva prevederi legate de operaţiunile cu numerar şi de plăţile cu cardul. Pentru operaţiunile cu numerar pentru cazul în care o anumită zonă este în carantină, băncile solicită asigurarea intrării maşinilor blindate cu bani în zona respectivă pentru a se face alimentarea cu cash a bancomatelor şi unităţilor bancare.

Totodată, băncile comerciale solicită eliminarea comisionului perceput de BNR la ridicarea numerarului şi a structurii impuse la retragerea de numerar de către băncile comerciale. Acum trei ani acest comision era de 2,7%, dar probabil acum a mai scăzut – datele nu sunt publice. De asemenea, băncile consideră necesară o clarificare privind modul în care se va proceda în cazul indisponibilităţii unei sucursale teritoriale a BNR.

De asemenea, băncile comerciale consideră necesară impunerea unei limite pentru plafonul maxim de retragere de numerar de la ATM sau de la ghişeele unităţilor bancare teritoriale. Băncile ar fi discutat de o limită zilnică de retragere de numerar de circa 300 de lei/client/zi, dar în documentul trimis spre consultare BNR nu există menţionată nici o limită de sumă. La ora actuală limitele maxime aplicate de instituţiile de credit sunt cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei pe zi.

Astfel, băncile comerciale încurajează în special plăţile online, cu cardul contactless, tocmai pentru că sunt mai sigure în cazul extinderii epidemiei. Scrisoarea băncilor arată că există instituţii de credit care au sistem propriu de autorizare şi decontare, dar sunt şi bănci care au externalizat aceste servicii către procesatorii de plăţi. Activităţile cu carduri vor fi asigurate 24 de ore în fiecare dintre cele 7 zile ale săptămânii. Chiar dacă serviciile critice sunt cele legate de autorizarea, decontarea şi reconcilierea operaţiunilor la ATM, POS, băncile spun că au sisteme de back-up puse la punct. În acest sens, sistemele de autorizare sunt monitorizate permanent 24 de ore timp de 7 zile din 7, pentru a fi remediată orice defecţiune care ar putea apărea.

După ce vor fi făcute şi recomandările BNR, fiecare bancă îşi va adapta propriul plan de continuitate a afacerii.

Fiecare bancă îşi face propriul plan de continuitate a afacerilor în situaţii critice respectând o serie de principii generale: constituirea unui comitet de risc care poate decide cum se va desfăşura activitatea bancară în continuare, ce înlesniri/amânări la plată se pot face, când şi cum se face alimentarea cu cash a sucursalelor, bancomatelor, etc. Printre măsurile de management al riscului, fiecare bancă este obligată să aibă un sediu principal şi unul de back-up, iar acum, pentru a suplini blindatele care transportă bani se pune problema înfiinţării unor flote interne ale băncilor pentru back up.

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...