Piata a fost pe rosu înca din primele minute, corectându-se usor dupa ce vineri a încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape sapte luni. Astfel, piata de la Bucuresti s-a cuplat din nou la evolutia burselor externe, însa atentia investitorilor a fost axata doar pe câteva actiuni.
„Temperarea achizitiilor a început sa fie simtita mai puternic în piata, atât prin faptul ca lichiditatea a scazut în comparatie cu sedintele când piata era pe crestere, cât si pentru ca preturile s-au corectat în absenta unor ordine mai mari de cumparare, cum au fost cele din alte sedinte. Nu cred ca acesta prima zi de corectii poate sa îngrijoreze foarte mult investitorii si sa îi faca sa îsi schimbe asteptarile pentru o perioada mai mare de timp. Putem pune aceste vânzari pe seama marcarilor de profit odata cu atingerea zonelor de pret actuale. Cred ca sunt doar corectii normale, dupa mai multe sedinte consecutive de crestere”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.
La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era în scadere cu 1,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,64% sub închiderea de vineri.
Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a consemnat o corectie de 2,17%. Titlurile celor cinci SIF- uri au înregistrat scaderi cuprinse între 1,29% si 2,51%, iar actiunile FP au coborât cu 2,74%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat în scadere cu 1,39%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni în functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
„Probabil ca scaderile vor continua în zilele urmatoare, însa nu cred ca ne putem astepta la o amplificare. Pe masura ce vor aparea convocatoarele adunarilor generale ale actionarilor, iar investitorii vor afla propunerile de dividende, este foarte probabil sa vedem o volatilitate mai ridicata pe anumite actiuni. În cazul multor actiuni se poate observa o supracumparare sau exista asteptari ca propunerile de dividend sa fie deja incluse în pret, însa nu este exclus sa asistam la unele surprize, care sa determine unele miscari, desi de amplitudine mai redusa”, a mai spus Muresian.
Investitorii au tranzactionat în total actiuni de 30,8 milioane lei (7 milioane euro), valoare cu 25% peste rulajul sedintei precedente, de 24,6 milioane lei (5,6 milioane euro).
Titlurile Fondului Proprietatea au ramas cele mai lichide din piata, cu transferuri de 18,9 milioane lei, suma din care 4,2 milioane lei au reprezentat valoarea a doua deal-uri. Pe Aceste actiuni au asigurat 61% din rulajul bursei.
Cea mai recenta tranzactie pe piata principala cu aceste titluri a fost realizata la 0,55 lei, pret în scadere cu 2,74%. Corectia acestor titluri vine dupa ce de la începutul anului aceste actiuni au urcat cu peste 32%, iar în cursul sedintei de vineri, cotatia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.
La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau în scadere cu pâna la 1,4%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pâna la 1,6%.