Contextul epidemiologic și, implicit, măsurile impuse de autorități pentru limitarea efectelor pandemiei de coronavirus au determinat-o pe Oana Pascu, fondator al magazinului de cadouri Complice.ro, să regândească complet oferta. Mai ales că mare parte din business-ul ei venea din organizarea unor activități afară, precum zboruri cu parapanta, driving pe circuite sau a unor evenimente cu mulți oameni precum degustări de vin, cafea sau ciocolată.
Acesta a lansat o categorie nouă de servicii, desfășurate online, care au fost adaptate atât segmentului B2B cât și B2B. Practic, a readaptat pentru mediul online cele mai populare categorii de cadouri experiențiale care în mod tradițional se desfășoară offline – gourmet, mistery, dezvoltare personală.
Compania oferă acum online de la ateliere private de gătit, cursuri de automachiaj, îngrijire facială sau stil, până la escape rooms în propria sufragerie sau degustări de vin. Practic, cei care cumpără un astfel de serviciu vor primi acasă mai multe sortimente de vin pe care le pot degusta în timp ce stau de vorbă online cu somelierul.
Pentru companii, magazinul oferă servicii de coaching cu membrii aceluiași departament.
Noile pachete sunt accesibile de oriunde, atât în țară, cât și din străinătate, atât timp cât beneficiarul dispunde de o conexiune la internet, cele mai multe fiind desfășurate live prin intermediul platformelor de streaming specifice.
„Impactul pandemiei de coronavirus este din ce în ce mai mare și se reflectă în tot mai multe aspecte ale vieții noastre, profesionale și personale. Există însă evenimente care își păstrează importanța, cum sunt aniversările sau sărbătorile de Paște, iar feedbackul clienților noștri a fost că nu își doresc să lase aceste momente să treacă nemarcate. Prin urmare, am dezvoltat alături de partenerii noștri pachete care sunt gândite pentru online, astfel încât să poată fi accesate și în acest context de mobilitate redusă, a explicat Oana Pascu, fondator Complice.ro.
Complice.ro a raportat în 2019 o cifră de afaceri de peste 140.000 de euro , segmentul B2B reprezentând pentru retailer 60% din venituri. Cele mai solicitate experiențe au fost – în 2019 – cele care au implicat realitatea virtuală, cele pentru iubitorii de adrenalină (zboruri cu parapanta, driving pe circuit etc), dar și cele senzoriale, cum ar fi degustările, în special de cafea, vin și ciocolată.