Olanda continuă să se opună tipăririi de „coronabonduri”, așa cum cer statele din sudul Uniunii Europene

Premierul olandez Mark Rutte (foto) şi-a reiterat vineri opoziţia faţă de ideea emiterii de "coronabonduri", aşa cum îşi doresc în special liderii francez şi italian, pentru a răspunde la criza legată de noul coronavirus, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 27 mart. 2020, 19:20
Olanda continuă să se opună tipăririi de

„A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru”, a afirmat Rutte în cadrul unei conferinţe de presă săptămânale.

El şi-a exprimat rezervele în legătură cu anunţul făcut de Banca Centrală Europeană, care a renunţat la o limită importantă pe care şi-a autoimpus-o pentru achiziţia de titluri pe piaţă, în momentul lansării unui val mai mare pentru a lupta împotriva efectelor crizei coronavirusului asupra economiei.

„Există limite la aceste tipuri de măsuri ale BCE. Nu e lipsit de risc”, a spus Rutte.

Întrebat despre declaraţiile omologului său portughez Antonio Costa, care a criticat joi poziţia pe care o consideră „dezgustătoare” şi „meschinăria recurentă” ale Olandei, Rutte a considerat că este mai bine „să nu facă niciun comentariu”.

„Nu ajută la nimic. O las aşa”, a spus el.

Premierul portughez a vorbit despre poziţia apărată de ministrul olandez de finanţe, Wopke Hoekstra, potrivit căruia Comisia Europeană trebuie să deschidă o anchetă pentru a înţelege de ce unele ţări membre nu dispun de marjă bugetară pentru a răspunde crizei.

Liderii a nouă ţări europene, printre care Italia, Spania Franţa şi Portugalia, au făcut miercuri apel la crearea de „coronabonduri” pentru a dispune de fonduri importante în faţa crizei sanitare excepţionale care zguduie UE.

Mutualizarea datoriilor ţărilor europene este frecvent cerută de statele mai îndatorate din sudul UE, precum Portugalia, dar ea este respinsă de ţările din nord, precum Germania şi Olanda, mai stricte în materie bugetară şi care au privit mereu cu reticenţă statele din sud, despre care spun că au politici mai laxe.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...