Evoluţia se bazează parţial pe date dinaintea crizei coronavirusului.
Până acum, nivelul de încredere relativ ridicat a stimulat consumul individual şi implicit economia americană în general, deoarece 70% din produsul intern brut al Statelor Unite este legat direct de cheltuielile de consum.
Studiul realizat de Universitatea din Michigan este foarte urmărit, iar directorul instituţiei, Richard Curtin, a precizat că ediţia publicată vineri poate reprezenta o subevaluare a tendinţei de scădere, deoarece majoritatea celor chestionaţi au răspuns înainte de interdicţiile de circulaţie şi distanţarea socială impuse din cauza epidemei de COVID-19.
Alte date difuzate în aceeaşi zi lasă să se întrevadă o speranţă, arată dpa. Majoritatea familiilor americane avea la începutul crizei venituri în creştere substanţială. Veniturile după impozitare şi-au menţinut în februarie creşterea anuală de circa 4%.
Pachetul de stimulare a economiei, în valoare de 2000 de miliarde de dolari, aprobat de Congresul SUA şi promulgat vineri de preşedintele Donald Trump, include plăţi directe de 1200 de dolari către cei mai mulţi contribuabili persoane fizice, precum şi o serie de cheltuieli pentru majorarea compensaţiilor pentru cei trimişi în şomaj şi pentru evitarea concedierilor. Ca urmare, se aşteaptă o creştere a optimismului consumatorilor.