COVID-19 a devenit o nouă armă pentru atacatorii cibernetici. Cum se pot proteja companiile, dar şi angajaţii

În mijlocul unei crize de sănătate globale fără precedent, actori rău intenționați profită de situație pentru a ataca sistemele informatice ale companiilor, organizațiilor și persoanelor fizice. Pentru a reduce la minimum riscurile unei pandemii cibernetice, toată lumea trebuie să fie deosebit de atentă. Thales oferă acces gratuit la un nou studiu realizat de centrul său Cyber Threat Intelligence pentru a ajuta organizațiile să înțeleagă și să prevină aceste riscuri, în această perioadă dificilă.
Economica.net - mar, 31 mart. 2020, 13:04
COVID-19 a devenit o nouă armă pentru atacatorii cibernetici. Cum se pot proteja companiile, dar şi angajaţii

Cazurile de Covid-19 și atacurile cibernetice urmează o curbă similară

Studiul realizat de echipa Thales Cyber Threat Intelligence arată că modelul de activitate cibernetică rău intenționată se potrivește cu răspândirea la nivel mondial a noului coronavirus, cu atacuri majore raportate mai întâi în Asia, apoi în Europa Centrală, de Est și de Vest.

Hackerii folosesc pandemia ca pe o oportunitate pentru a lansa atacuri cibernetice țintite. De exemplu, unele aplicații noi pentru Android, care urmăresc propagarea coronavirusului, sunt infectate cu malware, cum ar fi troian sau ransomware.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere importantă a activităților frauduloase sau abuzive în mediul online:
* Un număr mare de domenii legate de Covid-19 a fost înregistrat în ultimele săptămâni, peste 50% fiind considerate a fi operațiuni de tip momeală.
* Campaniile de spam la scară largă, care folosesc paravanul Covid-19, încearcă să răspândească ransomware, să fure date sau să instaleze banking malware.
* Campaniile de phishing prin e-mail încearcă să-i determine pe utilizatori să se conecteze la pagini web înșelătoare, atrăgându-i să descarce documente despre Covid-19.
* Alte campanii prin e-mail solicită utilizatorilor să transfere bani către site-uri care pretind că ar colecta donații sau către site-uri false de comerț online care pretind că oferă echipament de protecție, de exemplu. Inițial, aceste atacuri de oportunitate au fost lansate de așa-numiții infractori cibernetici, dar un număr tot mai mare de grupări sponsorizate de state profită acum de subiectul Covid-19 pentru a efectua diferite tipuri de spionaj.

Munca de acasă: riscuri mai mari pentru companii și organizații

Trecerea rapidă la munca de acasă crește riscurile cibernetice, mai ales pentru că atacatorii cibernetici încearcă adesea să intre în sistemul informatic al unei organizații prin exploatarea următoarelor vulnerabilități:
* Folosirea dispozitivelor personale în scopuri profesionale (Shadow IT): angajații care lucrează de acasă pot utiliza echipamente sau soluții care nu au fost aprobate de specialiștii în securitate IT și nu sunt sub controlul acestora. Aceste echipamente pot fi un punct de acces la date critice sau la sistemul informatic al organizației.
* Instalarea neautorizată de aplicații, software sau instrumente care ar putea fi un risc de securitate.
* Utilizarea unor soluții de stocare a datelor care nu oferă securitatea necesară sau care au fost implementate prea repede.

Cum te poţi proteja

Pentru a răspunde nevoilor de securitate IT ale companiilor, organizațiilor și angajaților acestora, Thales oferă acces gratuit la două soluții – aplicația de chat și apeluri Citadel și soluțiile securizate de tele-muncă Cryptobox – ambele fiind deja utilizate pe scară largă de agențiile guvernamentale franceze și de clienți importanți.

În această perioadă dificilă, riscurile sunt semnificativ mai mari decât în mod obișnuit și, de aceea, este mai important ca niciodată să vă protejați datele, rețelele și sistemele informatice pentru a evita declanșarea unei crize cibernetice, pe lângă criza de sănătate cu care ne confruntăm deja.

Thales este un lider global în tehnologie care conturează astăzi lumea de mâine. Grupul oferă soluții, servicii și produse clienților din domeniile: aeronautică, spațiu, transport, identitate și securitate digitală, apărare. Thales a generat venituri de 19 miliarde de euro în 2019 (incluzând Gemalto), având 80.000 de angajați în 68 de țări. Thales investește în special în inovare digitală – conectivitate, Big Data, inteligență artificială și securitate cibernetică – tehnologii care susțin afaceri, organizații și guverne în momente decisive.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...