Tănăsescu (FMI): Administraţia fiscală are rol de japcă în România

Fiscul ia cu japca! Declaraţia îi aparţine reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu. Potrivit oficialului, inspectorii ANAF ar trebui să-i îndrume pe oamenii de afaceri, nu să-i distrugă. În replică, Sorin Blejnar anunţă că în 2012 controalele se vor intensifica pentru că trebuie colectaţi cât mai mulţi bani la buget.
Economica.net - vin, 04 nov. 2011, 17:12

În România actuală, „administraţia fiscală nu joacă rol de îndrumător, administraţia fiscală şi toate instituţiile de control au rol de japcă, au rol de a se duce, de a controla şi a da o amendă fără să spună ceea ce trebuie îndreptat, cu ce a greşit”. Afirmaţia îi aparţine reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Că birocraţia ne omoară o spune şi Banca Mondială într-un raport oficial. Potrivit documentului, în România se fac afaceri mai greu decât în Botswana, Azerbaidjan sau Tunisia. Şi bulgarii au un sistem fiscal mai aerisit. Dacă în România un patron trebuie să plătească 113 taxe pe an, în ţara vecină sunt doar 17.

Şi după ce că avem multe taxe, nu le putem plăti dintr-un simplu click. Un om de afaceri are nevoie de 222 de ore ca să achite dările către statul român. Tot de 222, dar de zile, are nevoie un patron pentru a-şi ridica toate autorizaţile de funcţionare.

În loc să ia măsuri pentru a le uşura viaţa oamenilor de afaceri, Fiscul are alte planuri. Şeful ANAF anunţă că în 2012 controalele se vor intensifica pentru că trebuie colectaţi cât mai mulţi bani la buget.

Vestea este şi mai prost receptată de oamenii de afaceri, care se aşteaptă ca inspectorii ANAF să le treacă şi mai des pragul firmelor.

Te-ar mai putea interesa și
Economia Ucrainei a crescut cu 4,5% în primele nouă luni din 2024
Economia Ucrainei a crescut cu 4,5% în primele nouă luni din 2024
Produsul Intern Brut al Ucrainei a crescut în ritm anual cu 4,5% în primele nouă luni din 2024, a anunţat vineri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko (foto), transmite Reuters, relatează......
Inspecția Muncii a dat amenzi de aproape 420.000 de lei în urma unor controale inopinate la scoietăți unde lucrează zilieri
Inspecția Muncii a dat amenzi de aproape 420.000 de lei în urma unor controale inopinate la scoietăți unde lucrează ...
Inspecţia Muncii a dat amenzi de aproape 420.000 de lei în urma unor controale inopinate, efectuate în perioada 2 - 7 ...
Nicușor Dan: Cathedral Plaza poate fi demolată. Costurile de demolare sunt cuprinse între cinci și opt milioane de euro
Nicușor Dan: Cathedral Plaza poate fi demolată. Costurile de demolare sunt cuprinse între cinci și opt milioane de euro
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că Cathedral Plaza poate fi demolată. Primarul spune că demolarea ar ...
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Voestalpine AG va reorganiza locaţiile sale de componente auto din Germania, ceea ce va include şi închiderea unei unităţi, ...