Epidemia a afectat economia şi a sporit numărul solicitărilor pentru despăgubiri, în urma anulării călătoriilor şi evenimentelor.
Este esenţial să ne asigurăm că firmele de asigurare şi de reasigurare deţin „un nivel robust” al rezervelor, pentru a-i proteja pe deţinătorii de poliţe şi pentru a absorbi potenţialele pierderi.
„Această abordare prudentă trebuie de asemenea să se aplice şi politicilor de remunerare variabile”, apreciază EIOPA.
Asigurătorii trebuie să revizuiască actualele politici de remunerare, practicile şi bonusurile şi să se asigure că ele reflectă „planificarea prudentă a capitalului” şi actuala situaţie economică, consideră EIOPA.
Şi Banca Centrală a Olandei (DNB) a cerut joi companiilor olandeze de asigurare să suspende plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni, pe fondul epidemiei.
Instituţia avertizează că este neclar dacă rezervele de capital ale asigurătorilor sunt suficient de solide pentru a face faţă efectelor economice ale epidemiei.
Cea mai mare companie olandeză de asigurări, NN Group, este prezentă şi în România.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană le-a cerut creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie.
„Pentru a spori capacitatea băncilor de a absorbi pierderile şi pentru a sprijini creditarea, ele nu ar trebui să plătească dividende pentru anii financiari 2019 şi 2020, cel puţin până la octombrie. De asemenea, băncile ar trebui să se abţină de la răscumpărările de acţiuni menite să-i recompenseze pe acţionari”, se arată în comunicatul BCE.
Şi Guvernul francez le-a cerut companiilor la care statul este acţionar să nu plătească dividende pentru 2019, în contextul crizei coronavirusului.