Trump şi Macron au cerut organizare unei reuniuni extraordinare pe tema coronavirus a membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron doresc să organizeze o reuniune extraordinară a membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate, în sistem videoconferinţă, pe tema combaterii epidemiei COVID-19 în zonele de conflict, într-un moment în care instanţa ONU este complet blocată, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 04 apr. 2020, 05:54
Trump şi Macron au cerut organizare unei reuniuni extraordinare pe tema coronavirus a membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU

Donald Trump şi Emmanuel Macron „au vorbit despre organizarea în curând a unei reuniuni a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia)” pentru a spori cooperarea în cadrul ONU în scopul „combaterii pandemiei”, au indicat vineri Casa Albă şi Palatul Elysée.

„Acest organism s-a divizat în ultimii ani, ar fi un semnal important în confruntarea cu această criză”, a comentat vineri seara preşedinţia franceză, subliniind că un astfel de summit ar fi „cu totul excepţional”, cele cinci ţări ne mai întâlnindu-se la vârf într-o criză.

Consiliul de Securitate este paralizat de câteva săptămâni de opoziţia dintre SUA şi China privind originea virusului, aspect pe care Washingtonul doreşte să îl evidenţieze în orice discuţie sau document la nivel ONU. Rusia şi China sunt, de asemenea, reticente în privinţa abordării de către Consiliului de Securitate, responsabil cu pacea şi securitatea mondială, a dosarului COVID-19 care, până în prezent este, în esenţă, de natură sanitară şi economică. Pentru Beijing, este suficient să se vorbească despre pandemie în timpul discuţiilor Consiliului cu privire la diferitele conflicte aflate în derulare, fără a fi nevoie ca aceasta să devină un subiect transversal, a explicat un diplomat sub protecţia anonimatului.

Săptămâna trecută, preşedintele francez a anunţat pregătirea „unei iniţiative importante” cu omologul său american, fără a da detalii.

Preşedintele Franţei şi-a sunt omologii din cadrul Consiliului de Securitate pentru a discuta o rezoluţie care să susţină apelul secretarului general al ONU privind o „încetare imediată şi globală a focului” în zonele de conflict şi pentru a organiza „accesul la populaţia civilă şi evitarea răspândirii epidemiei în aceste zone”, a precizat Palatul Elysée.

Dar disputa dintre SUA şi China s-a intensificat, a împărtăşit AFP vineri un diplomat, sub protecţia anonimatului.

O videoconferinţă în cinci ar putea contribui la deblocarea situaţiei, speră Franţa, care doreşte o cooperare internaţională rapidă în faţa epidemiei. „Aceasta este esenţa mandatului Consiliului de Securitate”, susţine Parisului.

Această paralizie i-a determinat pe ceilalţi zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate să solicite joi, la iniţiativa Germaniei, organizarea unei reuniuni pe tema COVID-19 în care să aibă loc o prezentare asupra pandemie din partea secretarului general Antonio Guterres.

Guterres a declarat vineri că această întâlnire ar putea avea loc săptămâna viitoare. Încă nu a fost stabilită o dată şi această sesiune ar putea avea loc după summitul membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate, dorit de SUA şi Franţa.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...