„Peste 150.000 de persoane fizice (au solicitate amânarea ratelor la credite – n.r.) şi aproximativ 10.000 de companii. Din aproximările pe care le facem în momentul de faţă”, a spus Florin Dănescu, întrebat care este numărul de cereri de amânare a ratelor la credite primit de bănci.
Potrivit preşedintelui executiv al ARB, clienţii au început să depună cereri de când băncile au oferit soluţii, dar volumul a crescut foarte mult în ultimele zile, după apariţia normelor de aplicare pentru Ordonanţa 37.
El a menţionat că cererile se pot depune până la jumătatea lunii mai, iar dacă ritmul de creştere a numărului de solicitări se menţine, se consumă portofoliul de clienţi. „Nu ştiu dacă ar fi bine, că nu e vorba de resurse sau că nu ar vrea băncile. Doamne fereşte! Ci de faptul că înseamnă că oamenii nu ar face selecţia între cei care chiar au nevoie sau pur şi simplu ar cere toată lumea fără să aibă nevoie. Ar fi o greşeală pentru că şi-ar încărca nota de plată fără rost”, a declarat Florin Dănescu.
De asemenea, el a menţionat că volumul este foarte mare pe comunicare nu numai despre credite, dar şi pentru restul produselor. Clienţii ar putea să folosească şi email-ul pentru a solicita amânarea plăţii ratelor.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare, modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor.
Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, şi este cuprinsă între o lună şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.
Creditorul aprobă solicitarea debitorului care declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19 faţă de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgenţă, şi se afla in imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.
Poate beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor debitorul care transmite solicitarea către creditor cel mai târziu în 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020. Prevederea se aplică tuturor debitorilor, persoane fizice sau firme.