A început programul anti-criză de credit pentru IMM. Tot ce trebuie să știi UPDATED

Programul prin care IMM-urile pot accesa credite garantate de stat cu dobânzi preferențiale subvenționate începe mâine, vineri, 17 aprilie. De la orele 10.00 firmele se pot înscrie în program pe site-ul www.imminvest.ro. Subvenţionarea totală a costurilor cu dobânzile şi comisioanele se aplică de la data acordării creditului până la 31 decembrie 2020, cu posibilităţi de prelungire. Actele de cerere sunt disponibile pe site. Și tot acolo îți alegi și banca parteneră pentru credit. UPDATE: Declarațiile ministrului de Finanțe.
Economica.net - joi, 16 apr. 2020, 18:32
A început programul anti-criză de credit pentru IMM. Tot ce trebuie să știi UPDATED

UPDATE 10.45. Declarațiile ministrului de Finanțe, Florin Câțu, făcute după debutul programului IMM Invest:

„Azi, la ora 10:00, am început cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest. Printr-un singur click şi completarea unui formular, întreprinderile mici şi mijlocii din România au azi acces la credite garantate pentru investiţii şi capital de lucru garantate cu până la 90%. Astfel, Guvernul României porneşte al treilea program important în această primă fază. După programul cu şomajul tehnic, amânarea ratelor clienţilor la bancă, începem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune şi caracteristici. Intrăm cu acest program în etapa a doua, etapa de repornire a economiei”, a spus ministrul Finanţelor, vineri, la Palatul Victoria.

El a subliniat că, faţă de celelalte două programe, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, ci se adresează tuturor companiilor mici şi mijlocii din România, nu doar celor care au fost afectate de criza de coronavirus.

„Este un program ce poate fi accesat tot timpul an, dar implicaţiile sunt pe termen lung. Este un program prin care începem repornirea economiei. IMM Invest, alături de programul care se finalizează prin Eximbank pentru companiile mari, similar, sunt primele două măsuri pe care le luam pentru a reporni economia”, a precizat Cîţu.

El a subliniat că plafonul de garantare în cadrul acestui program este de 15 miliarde lei şi este o schemă de ajutor de stat care a fost aprobată de Comisia Europeană. Creditele sunt garantate cu până la 90%, în funcţie de destinaţie, dacă sunt capital de lucru sau investiţii.

„Calculele noastre arată că avem un grad de multiplicare de minim 75 miliarde lei în economie şi în prima fază, direct, vor fi susţinute aproximativ 600.000 de locuri de muncă”, a mai menţionat şeful de la Finanţe. 

––––––––

Articolul ințial

Înregistrarea oficială a unei cereri se poate face începand cu data de 17 aprilie, ora 10:00, conturile făcute în faza de testare, până la această dată, au fost șterse. 

Declarațiile necesare înscrierii în Program vor fi disponibile pe site, după înregistrare. Acestea pot fi descărcate, completate și apoi incarcate, din nou, pe portal.

Pentru înscriere nu este necesară semnătura electronică. Documentele pot fi semnate, scanate și încărcate pe platformă imminvest.ro și fără semnătura electronică.

Statul garantează până la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una dintre băncile care activează în România. Nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Atenție, doar costurile finanțării, nu creditul în sine, sunt subvenționate. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investitii si pana la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

Credite pentru capital de lucru

Regulile sunt diferite pentru întreprinderile mijlocii și cele mici.

Pentru cele mijlocii aplicând pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veți beneficia de finanțări de până la 5.000.000 lei. Garanția de stat este în valoare de maxim 80% din valoarea creditelor. Restul trebuie garantat de firmă. 

Durata finanțării este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni. Rata dobânzii este compusă din Robor la 3 luni +2,5 %/ an este subvenționată 100% de la bugetul de stat, până la sfârșitul anului.

Pentru întreprinderile mici și micro Garanțiile de stat merg până la 90% din valoarea creditului. Sunt prevăzute finanțări pentru capital de lucru de până la 1.000.000 lei pentru întreprindere mică și până la 500.000 lei pentru microîntreprindere.

Pentru creditele/liniile de credit destinate finanțării capitalului de lucru, banca va cere cel puțin constituirea următoarelor tipuri de garanții, proporțional cu procentul de garantare  ipotecă mobiliară asupra bunurilor mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activității beneficiarului, inclusiv fondul de comerț și stocurile, ipotecă legală asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituția de credit finanțatoare. 

În cazul în care beneficiarul dispune de garanții colaterale, instituția de credit va admite în garanție și aceste garanții colaterale.

Credite pentru investiții

Pentru întreprinderile mijlocii se pot face finanțări de până la 10.000.000 lei.

Garanțiile de stat sunt de maximum 80% din valoarea creditelor, exclusiv dobânzile și comisioanele.

Durata finanțării este de până la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de maxim 18 luni. Rata dobânzii este compusă din Robor la 3 luni +2%/an și este subvenționată 100% de la bugetul de stat. 

Pentru întreprinderile mici și micro sunt finanțări de până la 10.000.000 lei. Garanțiile de stat sunt de maximum 80% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile și comisioanele.

Durata finanțării este de până la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de max. 18 luni. Rata dobânzii este compusă din Robor la 3 luni +2%/an și este subvenționată 100% de la bugetul de stat.

Beneficiarul trebuie să prezinte băncilor garanții colaterale, care, în cazul creditelor de investiții, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțării.

Dobânzile pentru creditele garantate de stat acordate IMM vor păstra după perioada de expirare a granturilor de acoperire a dobânzilor și comisioanelor, marjele de Robor + 2% pentru finanțarea investițiilor și de +2,5% pentru credite și linii de credit pentru capital de lucru.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul în lei a 3,1 miliarde euro.

Ce condiții trebuie să îndeplinești

Întreprinderile mici sunt cele care au pana la 49 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane de euro . Microîntreprinderile sunt au până la 9 salariati și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane de euro. 

Beneficiarul este eligibil în cadrul programului dacă la data acordarii creditului îndeplinește cumulativ criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 3 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare și art. 4 din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.

Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate ale băncii creditoare și, cumulativ, următoarele criterii principale: 

  • Nu se află în dificultate și nici în litigiu, în calitate de pârât, cu Ministerul Finanțelor sau banca creditoare.

  • Nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanțările tip leasing, în ultimele 6 luni din 2019.

  •  Nu se afla în interdictie de a emite cecuri la data de 31 decembrie 2019 și nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni din 2019.

  • Prezintă băncii garanții colaterale care, în cazul creditelor de investitii împreuna cu garanţia de stat și ipoteca legala mobiliara și/sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit, acoperă în proportie de cel puţin 100% valoarea finanțării. Pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru pot fi incluse în structura de garanții ipoteca legală mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiar la instituția de credit, împreuna cu garanția de stat.

  • Nu este în insolvență

  • Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului întreprinderile mici și mijlocii din domeniile: jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, tutun, alcool, substante aflate sub control național, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activităţi de investigare şi protecţie, activități de protecție si gardă, activități de servicii privind sistemele de securizare, activități de investigații.

  • Depun un document scris prin care se angajează să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă până la 31 decembrie 2020. Întreprinderea poate organiza programul de lucru al salariaţilor în funcţie de evoluţia activităţii curente a acesteia.

Perioada în care se selectează beneficiarii şi se emit scrisori de garanţie/acorduri de finanţare  este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor ordonanţei de urgenţă legate de implementarea Programului IMM INVEST şi data de 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitate de prelungire.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...