OPEC se așteaptă anul acesta la o scădere de 6,8% a consumului de petrol

Consumul mondial de petrol va fi anul acesta, în medie, de 92,82 milioane de barili pe zi, cu 6,8% mai mic faţă de cel din 2019, ca efect al pandemiei de coronavirus, o scădere a cererii pe care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol o califică drept istorică şi fără precedent în analiza de piaţă publicată joi, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 16 apr. 2020, 15:24
OPEC se așteaptă anul acesta la o scădere de 6,8% a consumului de petrol

„Actuala situaţie mondială, determinată de apariţia COVID-19, la începutul anului, în China, şi în restul lumii din martie, pare să reprezinte furtuna perfectă pentru distrugerea cererii”, afirmă reprezentanţii OPEC, în raport, avertizând că există riscuri ca diminuarea cererii să fie chiar mai mare.

În raportul din aprilie, publicat la Viena, OPEC revizuieşte radical în jos calculele făcute cu numai o lună înainte şi situează cererea la cel mai redus nivel de după 2015.

„Pentru 2020 previziunile de creştere a cererii au fost revizuite în scădere cu 6,9 milioane de barili pe zi”, au indicat experţii grupului, din care fac parte 13 ţări.

Deja impactul se va resimţi pe parcursul întregului an şi în toate regiunile, iar calculele OPEC evidenţiază o incidenţă specială în primul trimestru în China şi în al doilea trimestru în rândul ţărilor mai industrializate, cu scăderi de peste 18% comparativ cu perioadele similare.

Analiştii OPEC semnalează impactul pandemiei asupra consumului de carburanţi pentru transport şi industrie.

„Este de aşteptat ca închiderile de urgenţă din multe zone, prin care guvernele încearcă să combată expansiunea COVID-19 în SUA, Europa, părţi din Asia, Orientul Mijlociu şi alte regiuni, să reducă semnificativ distanţele parcurse şi să afecteze negativ şi creşterea cererii în al doilea trimestru din 2020”, semnalează raportul.

Deşi previziunile sunt că cererea îşi va reveni gradual în a doua jumătate a anului, dar sub valorile din 2019, OPEC avertizează că „incertitudinile mari” legate de viitor vor face ca riscurile privind scăderea comenzii să fie importante şi „sugerează posibilitatea de noi ajustări”.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...