Este incontestabil faptul că domeniul trasporturilor este unul strategic pentru orice țară, iar în cazul României premierul Ludovic Orban chiar a declarat că transportul de mărfuri trebuie ajutat și protejat.
Totuși, pretențiile UNTRR și COTAR se referă, în fapt, la sume nesemnificative atât în raport cu cifrele de afaceri sau celelalte cheltuieli ale transportatorilor cât și în termeni reali, susțin firmele de asigurare. Pentru asigurători și, în final, pentru toți șoferii din România, efectele unei astfel de măsuri pot fi însă dezastruoase așa cum au avertizat atât jucătorii din piață cât și ASF, după cum veți vedea mai jos.
Aceasta cu atât mai mult cu cât datele de vânzări ale brokerilor, consultate de ECONOMICA.NET, arată că prețurile contractelor RCA pentru transportatori sunt în scădere. Mai mult decât atât, așa cum nu s-a mai întâmplat de cel puțin doi ani, în joc reintră și companii care în mod tradițional nu frecventează această linie de asigurări.
Pe un exemplu concret, verificat direct de ECONOMICA.NET, o flotă de camioane cu masă de peste 16 tone a primit o ofertă de 3.700 de lei pe an de la City Insurance (companie care controlează, potrivit estimărilor noastre, cel puțin 70-75% din piață) și de 3.900 de lei de la Omniasig VIG. În alte zone, tarife bune oferă și Allianz Țiriac, de exemplu.
Cei 3.700 de lei dați pe un RCA al unui camion de peste 16 tone reprezintă cea mai mică valoare din ultimii până la 8-10 ani, comparabil doar cu perioada de boom maxim al Astra Asigurări. În ultimul an, tariful standard pentru asigurarea RCA la camioane era de 5.000 de lei, rezultat în urma unei oferte transmise prin brokeri asociațiilor de transportatori de către City Insurance. La un tarif anual de 3.700 de lei rezultă că economia făcută pe o lună de suspendare ar fi între 310 lei( dacă este o asigurare încheiată pe un an) și circa 450 de lei (dacă ar fi fost o asigurare pe termen de o lună sau două). Altfel spus, la o flotă de 10 camioane, sunt economisiti 3.000 de lei, circa o treime din salariul lunar al unui singur șofer.
Filmul unei decizii impuse pe repede înainte
Potrivit informațiilor ECONOMICA.NET după acea primă discuție, cei prezenți căzuseră de acord să se încerce o variantă pentru prelungirea asigurării RCA, cu sprijin de la stat, așa cum afirma pentru ECONOMICA.NET, inițial, și Augustin Hagiu, președintele FORT, altă organizație semnificativă a transportatorilor.
Ulterior, la ASF s-a format un grup de lucru, la care au participat atât specialiștii supreveghetorului pieței cât și cei ai asigurătorilor și ai asociațiilor din domeniului transportului. După discuți nu foarte lungi, ASF a ajuns la concluzia că singura măsură care se poate aplica potrivit legii, însă cu efecte posibile mai degrabă negative decât pozitive, este suspendarea contractelor RCA. Alte măsuri, cum ar fi fost prelungirea gratuită a contractelor sau subvenționarea costurilor cu asigurarea ar fi depins exclusiv de Guvern și sunt măsuri oricum greu de implementat.
În final, ASF a formulat draftul cu propunerile care ar urma să fie incluse într-unul dintre OUG sau Orodonanțe Militare din viitor.
Val de contestări din toate părțile. Se deschide cutia Pandorei
Măsura a fost contestată din toate părțile și considerată periculoasă inclusiv din interiorul ASF, care o spune negru pe alb, într-un document oficial aflat și în posesia ECONOMICA.NET, dar publicat inițial de Hotnews.
Mult mai decis au lansat avertismente asigurătorii, care au transmis o scrisoare Guvernului și care vorbesc chiar de riscul unei dereglări ireversibile a piețe,i ce ar putea duce la scumpirea RCA și la un val de daune fără acoperire.
Nu în ultimul rând, președintele FORT, Augustin Hagiu, a arătat, pentru ECONOMICA.NET, faptul că această măsură este inutilă și ar putea fi chiar periculoasă.
Redăm mai jos, pe scurt, cele mai importante afirmații ale celor trei surse citate:
„Atragem atenția că această măsură a suspendării contractelor RCA ar putea avea ca efect creșterea primelor de asigurare RCA la nivelul întregii piețe din România, ca urmare a necesității transferării costurilor suspendării contractelor RCA în costurile viitoarelor cotracte încheiate sau ca urmare a necesității de suplimentare a costurilor de finanțare a Fondului național de protecție, rezultate din eventuala creștere a despăgubirilor acordate de către BAAR în urma producerii unor evenimente în care ar putea fi implicate vehicule neasigurate sau cu contracte RCA suspendate”
– În lipsa aplicării unei proceduri de suspendare care să includă depunerea plăcuțelor de înmatriculare, a certificatului de înmatriculare şi a depozitării vehiculului în afara domeniului public, suspendarea nu produce efecte, vehiculul respectiv putând produce evenimente care vor trebui despăgubite din fondurile private ale industriei de asigurări.
– Efectul negativ posibil este de aproximativ 500 milioane lei pe trimestru, ţinând cont doar de severitate, frecvenţă și cheltuielile de lichidare și administrare a daunelor.
– Se va pune o presiune foarte mare pe asigurătorii monocromi, care au un portofoliu/încasări de peste 90% doar din RCA, nu şi din alte linii de business . E vorba în principal de City Insurance, care și așa este sub plan de măsuri impus de ASF și care pe zona de camioane deține circa 70% din piață, potrivit estimărilor noastre.