Iohannis: Nu vom putea după 15 mai să plecăm din localitate fără un motiv serios. Starea de urgență se poate înlocui cu starea de alertă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că vom ajunge şi la măsuri de relaxare, dar încă trebuie să fim foarte atenţi. "Am obţinut rezultate foarte bune, trebuie să fim în continuare foarte atenţi", a spus Iohannis. Săptămâna viitoare președintele decide dacă prelungește starea de urgență sau o înlocuiește cu o stare de alertă. Săptămâna viitoare se va lua decizia cum continuăm după 15 mai. Ce se deschide și ce nu se deschide. Traficul va rămâne restricționat și după 16 mai. Școlile rămân închise. Președintele e în favoarea majorării pensiilor.  Iohannis a vorbit cu Trump despre ventilatoare. A dat un termen pe 15 mai ca "oamenii să vadă luminița de la capătul tunelului". Relaxarea se va face în pași. Măsurile de relaxare care se vor dovedi proaste, vor fi retrase.   Se ține cont de nevoia socială și riscul epidemiologic. Trebuie reglementări foarte clare pentru transportul în comun. Hotelurile se vor deschide, restaurantele nu. Trebuie impuse reguli pentru transportul în comun. Companiile vor lua temperatura angajaților la intrarea în tură. După numărul de angajați, e posibil să se introducă porți termice. Va fi obligatoriu după 15 mai. Urmăriți principalele declarații mai jos. 
Economica.net - mar, 28 apr. 2020, 14:33
Iohannis: Nu vom putea după 15 mai să plecăm din localitate fără un motiv serios. Starea de urgență se poate înlocui cu starea de alertă

– Vom putea părăsi localitatea, după 15 mai, doar dacă e o situaţie foarte importantă. Nu vom putea merge la restaurant. Nu putem comunica azi. Săptămâna viitoare vom lua decizii. Toate le vom face pas cu pas. După 15 mai putem poate să mergem la dentist. E doar un exemplu, săptămâna viitoare vom vedea ce decizii luăm. Nu vom renunța la mască, asta e sigur.  

– România a reacționat la timp. Avem mult mai puțini infectați decât restul (Vezi poza articolului – n.r.). Am reușit să menținem o astfel de epidemie sub control. Nu a existat nicio situație după revoluție să menținem astfel de măsuri coercitive. Forțele noastre și-au făcut treaba foarte bine. Per milion avem un număr bun de infectați și de teste.

– Marile concerte, marile evenimente, nu vor avea loc anul acesta

– Evenimentele sportive se pot relua doar fără spectatori.

– Vom ajunge şi la măsuri de relaxare, dar trebuie să avem mare grijă. Nu am atins vârful.

– Putem să tragem nişte concluzii după o lună şi jumătate de stare de urgenţă. Rezultatele au fost notabile. Românii au simţ civic.

– Marile festivități nu se vor putea relua în acest an. Dacă se vor relua competițiile sportive, nu este sigur acest lucru, dar dacă se vor relua, atunci se vor desfășura fără spectatori. Lucrurile vor evolua gradual. Specialiștii au venit cu sfaturi bune. Când a început epidemia, rezervele României au fost goale. N-au existat măști, n-au existat biocide. S-au folosit cu mare succes și bani europeni.

– Ne spun tot mai mulți experți că nu vom scăpa de virus. Va trebui să ne obișnuim. Nu știm dacă în acest an vom ajunge acolo. E prematur să spunem că vom avea [anul acesta] alegeri. Eu nu o să fiu de acord să facem alegeri când epidemia încă există. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei.

– Legislația permite părinților să stea acasă dacă școala e închisă. Ar avea probleme mai mari dacă copilul al veni bolnav acasă. Ar fi mult mai complicat. Fiecare familie își va găsi o soluție proprie. Legislație există, inclusiv ajutor financiar.

– Decizia nedeschiderii școlilor s-a bazat nu pe modelul francez, ci pentru că la noi nu se poate realiza distanțarea socială în școală. Elevii ar duce boala acasă, uneori locuind cu bunicii, care sunt clasă vulnerabilă. Italienii au decis de exemplu să le deschidă în septembrie. În danemarca sunt deschise, dar nu e un model compatibil. Nu avem nici apă curentă în toate școlile. Vom vedea. 

– Copiii se pot pregăti pentru examene altfel. Nu e obligat nimeni să meargă la școală. 

– Pentru copiii care nu au acces online Ministerul va achiziționa tablete pe care li le vor da. Pentru lucrări de control sau răspunsuri, ca să aibă notă.

– Poate vom găsi o alternativă să înlocuim starea de urgență cu starea de alertă. Vom decide săptămâna viitoare. 

– Nu putem avea garanția că o să vină o altă boală. Peste un an, peste cinci, peste 20. Iată că această siguranță pe care am crezut că am obținut-o, s-a dovedit iluzorie.

– [Despre majorarea pensiilor cu 40% în toamnă] După jumătatea anului lucrurile trebuie să fie bine clarificate. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a economiei. 

– Președintele Trump m-a întrebat dacă avem nevoie de ventilatoare și am zis că da. Va analiza și va trimite ce avem nevoie.

– Săptămâna viitoare decidem dacă prelungim starea de urgență. Am dat 15 mai ca lumea să vadă o luminiță de la capătul tunelului.

– Relaxarea va fi în pași. Vor fi toate analizate. Dacă avem un număr mare de infecții, vorm reevalua măsura care credem că a dus la o reapariție. Daca măsura  a fost proastă, să o putem lua înapoi.

– Pentru antreprenorii care au probleme reale din cauza măsurilor, vor fi măsuri de sprijin. Primele s-au luat. Cele de șomaj tehnic. Vom face și în continuare, inclusiv din bani europeni. Nu toate sunt pe masă azi. Suntem în mijlocul crizei. Trebuie să avem răbdare, să se așeze praful. Se lucrează intens în guvern. 

– Săptămâna viitoare vom lua decizia cum continuăm după 15 mai. Ce se deschide. Unele se vor redeschide. Ține de nevoia socială și riscul epidemiologic.

– Informațiile au fost puține la început. Nici OMS nu a știut că e o pandemie. Noi am reacționat imediat. La începutul lui februarie, vă reamintesc. Atunci am emis OUG pentru achiziții de medicamente. Stocurile pe rezervele strategice au fost zero. Vina fiind a PSD, care a guvernat prost.

– Ministrul Finanțelor a garantat că nu vor fi probleme cu plata salariilor. Acesta e răspunsul când l-am întrebat.

– Nu vom trata la pachet hotelurile cu restaurantele. Nu e o problemă de distanțare în hotel. Dar în restaurant problema e mai complicată. Îmi pare rău pentru antreprenorii din sector, dar prioritară este sănătatea oamenilor. 

– Sunt sectoare în care pentru multă vreme oamenii nu se vor întoarce la muncă. Trebuie reglementări foarte clare pentru transportul în comun.

– Oamenii care nu-și permit măști după 15 mai, vor primi de la stat.

– Relația mea cu guvernul este una excelentă. Nu aveam aceste rezultate. Din constituție sunt două părți ale Executivului, președintele și guvernul.Cred că se vede că avem o colaborare bună. Fiecare ministru are în schimb treaba lui și nu reușim să vorbim tot timpul. Dar canda apărut o problemă am dezbătut=o. Dacă îmi permiteți este cu totu altceva decât în vremea guvernării pesediste. 

– Termometrele pentru companii, elaborăm un normativ, de la ce număr în sus trebuie să le folosească la intrarea în tură. La fabrici mari sau instanțe, și atunci există termostat la ușă. Va deveni obligatoriu după 15 mai.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...