Preţurile terenurilor agricole din România s-au dublat în ultimii ani

Preţurile terenurilor agricole din România sunt de 3 până la 7 ori mai reduse decât în majoritatea statelor europene, deşi s-au dublat în perioada 2007-2011, ajungând la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, care estimează menţinerea trendului ascendent.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 15:31
Preţurile terenurilor agricole din România s-au dublat în ultimii ani

În România, preţurile terenurilor agricole diferă foarte puternic între regiuni. În zonele de Nord-Est şi Sud-Est preţul mediu de vânzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, în timp ce în zonele de lângă Bucureşti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arată în cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimează un avans al preţurilor în următorii trei ani până la aproape 3.000 de euro pe hectar.

Astfel, preţul mediu la nivel naţional era în 2011 de 1.972 de euro pe hectar, faţă de 927 de euro în 2007 şi 1.700 de euro în 2010.

România are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arată că 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate.

„Suprafaţa de teren disponibilă spre vânzare în prezent în România este estimată la 500.000 de hectare. În general, este aproape imposibil să găseşti parcele mari de teren de vânzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizări, generaţii după generaţii. Suprafeţele mari sunt foarte rare. În aceste condiţii, este posibilă achiziţia unor suprafeţe mari de teren printr-un proces de consolidare a mai multor bucăţi sau prin cumpărarea unui teren deja comasat. În acest caz, ofertele sunr rare şi foarte scumpe”, se menţionează în raport.

Valoarea de piaţă a unei suprafeţe mari de teren este în general cu 50% mai mare decât cea a loturilor de dimensiuni mai mici.

„Comasarea terenurilor mici în loturi mai mari în scopul creşterii productivităţii şi a eficacităţii a devenit o oportunitate de afaceri pentru investitorii din domeniul agricol”, apreciază sursa citată.

În ceea ce priveşte terenul forestier, în România acesta are o suprafaţă de şase milioane de hectare (25% din aria ţării), din care circa patru milioane de hectare sunt deţinute de stat. În Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafaţa totală a ţării.

Preţul pădurilor din România este cuprins între 2.000 şi 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn, cel pentru foc, este vândut în România cu circa 70 de euro pe metru cub.

În aceste condiţii, analiştii DTZ apreciază că investitorii sunt din ce în ce mai interesaţi de terenurile agricole din România, având în vedere că în celelalte ţări europene are loc o reaşezare a preţurilor pe acest segment.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...