Berlusconi: Viaţa era mai ieftină în Italia, înainte de adoptarea euro

Italienii sunt mai săraci acum decât înainte de introducerea euro, a declarat Silvio Berlusconi vineri, după ce a eşuat să obţină încrederea liderilor şi pieţelor din lume în legătură cu reformele pe care Guvernul său le are de implementat, relatează publicaţia electronică EUObserver.
Economica.net - vin, 04 nov. 2011, 20:12

„O familie putea să trăiască uşor cu două milioane de lire italiene pe lună, dar astăzi este dificil şi cu o mie de euro”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Cannes, după summit-ul G20 de vineri, potrivit Mediafax.

„Nu dau vina pe euro, ci pe rata de schimb”, a adăugat premierul italian. Este un comentariu care nu poate fi să nu fie „remarcat”, în contextul unor speculaţii tot mai ample cu privire la o posibilă destrămare a zonei euro şi în timp ce mai multe state membre, inclusiv Italia, depun eforturi pentru a convinge investitorii că au capacitatea de a plăti enormele datorii, comentează EUObserver.

În plus, cu doar câteva minute înaintea declaraţiei, s-a confirmat că Fondul Monetar Intrnaţional (FMI) va monitoriza implementarea reformelor plănuite în Italia. Organizaţia a oferit chiar şi un ajutor acestei ţări, dar a fost refuzată. „Solicitarea noastră la FMI nu a fost niciodată o solicitare de natură financiară, ci pentru «know-how» şi experienţă, pentru a face angajamentele noastre şi mai clare”, a declarat Giulio Tremonti, ministrul de Finanţe, care a participat alături de Berlusconi la conferinţa de presă.

FMI va coopera cu Comisia Europeană (CE), care va efectua o vizită la Roma chiar săptămâna viitoare, în vederea efectuării „unei evaluări şi monitorizări detaliate” a pachetului de reforme, care urmează să fie supus aprobării Parlamentului.

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a criticat întrebările presei care sugerează că UE impune Italiei un „diktat”. „Nu am pus Italia la colţ, nici vorbă. Ei au propus invitarea FMI”, a precizat el.

Berlusconi a mai declarat că nu intenţionează să demisioneze şi a negat unele zvonuri referitoare la posibilitatea formării unui Guvern de unitate naţională. „Nu cred că este necesar”, a spus el. Premierul italian a respins, de asemenea, acuzaţile potrivit cărora el este de vină pentru actuala lipsă de credibilitate a ţării. În schimb, a apreciat că acesta „este rezultatul comportamentului din trecut al Italiei, prejudecăţilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Economia Ucrainei a crescut cu 4,5% în primele nouă luni din 2024
Economia Ucrainei a crescut cu 4,5% în primele nouă luni din 2024
Produsul Intern Brut al Ucrainei a crescut în ritm anual cu 4,5% în primele nouă luni din 2024, a anunţat vineri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko (foto), transmite Reuters, relatează......
Inspecția Muncii a dat amenzi de aproape 420.000 de lei în urma unor controale inopinate la scoietăți unde lucrează zilieri
Inspecția Muncii a dat amenzi de aproape 420.000 de lei în urma unor controale inopinate la scoietăți unde lucrează ...
Inspecţia Muncii a dat amenzi de aproape 420.000 de lei în urma unor controale inopinate, efectuate în perioada 2 - 7 ...
Nicușor Dan: Cathedral Plaza poate fi demolată. Costurile de demolare sunt cuprinse între cinci și opt milioane de euro
Nicușor Dan: Cathedral Plaza poate fi demolată. Costurile de demolare sunt cuprinse între cinci și opt milioane de euro
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că Cathedral Plaza poate fi demolată. Primarul spune că demolarea ar ...
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Voestalpine AG va reorganiza locaţiile sale de componente auto din Germania, ceea ce va include şi închiderea unei unităţi, ...