Profitul EBITDA a fost de 61 de milioane de euro, de aproape trei ori mai mare decât cele 21 de milioane de euro din primul trimestru al anului 2019, potrivit datelor companiei.
Noutatea este că, în primul trimestru al acestui an a intrat pe profit și divizia de furnizare (15 milioane de euro, față de o pierdere de 22 de milioane în primul trimestru din 2019), așa că grupul Enel a raportat profit operational pe toate segmentele de activitate în România.
Astfel, pe lângă furnizare, segmentul de distribuția a raportat EBITDA de 15 milioane de euro (16 milioane în T1 2019), producția turbinelor eoliene și a fotovoltaicelor-Enel Green Power- a raportat EBITDA de 28 de milioane de euro (24 în T1 2019), iar divizia de soluții innovative Enel X de 2 milioane de euro (un million în 2019).
Investițiile companiilor Enel în România au crescut și ele, ajungând la 43 de milioane de euro în primul trimestru, de la 36 de milioane de euro în T1 2019, majoritatea covârșitoare a sumelor fiind direcționate către elementele rețelei de distriuție: 41 de milioane de euro, de la 31 de milioane în T1 2019.
Operațional, compania a raportat aceeași situație față de primul trimestru din 2019: 4 TWh de energie electrică distribuită la aceiași 2,9 milioane de clienți. Se remarcă o creștere substanțială a numărului de contoare inteligente instalate: Enel a raportat 800.000 de smartmetere în România față de 500.000 la finalul primului trimestru al anului trecut.
Enel este o companie energetică multinaţională și una dintre cele mai mari companii de utilităţi din Europa după capitalizarea de piaţă. Activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 90 GW.
Compania Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienţi comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unităţi de producţie cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale şi hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia şi Australia.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piaţa din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajaţi în România. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie.