Măsurile de control, care au mai fost prelungite o dată, ar fi expirat pe 8 mai.
Ministrul de interne Roman Mikulec a declarat joi că este posibil să se renunţe la controale înaintea datei de 27 mai dacă evoluţia epidemiei o va permite.
El a respins criticile legate de condiţiile stricte de intrare în ţară, explicând că prioritară este protejarea sănătăţii cetăţenilor, iar măsurile respective s-au dovedit eficiente.
Deosebit de controversate sunt considerate interdicţia de intrare în ţară a cetăţenilor străini, inclusiv a celor din ţările UE, şi carantina obligatorie de 14 zile, într-o facilitate administrată de stat, pentru persoanele care revin din străinătate.
Avocatul Poporului, Maria Patakiova, a arătat că nu există bază legală pentru niciuna din aceste măsuri. Carantina obligatorie în centre colective cu condiţii precare este degradantă, a afirmat ea.
Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a anunţat joi o evaluare care va clarifica dacă măsura este neconstituţională.
Intelectuali şi artişti din Cehia şi Slovacia au cerut, printr-o scrisoare deschisă, să se pună capăt controalelor la frontiera dintre cele două state, care ar da astfel un exemplu întregii Uniuni Europene.
Slovacia a raportat până acum doar 1.445 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 26 de decese.
Conform agenţiei naţionale TASR, poliţia slovacă a anunţat joi că a reţinut zece migranţi ilegali la graniţa cu Polonia şi că un altul a murit în timpul unei furtuni de zăpadă. Şapte cetăţeni din Bangladesh şi doi din India, fără paşapoarte, au fost prinşi miercuri de poliţia de frontieră într-o pădure din regiunea Presov. Aflând că din grup mai făceau parte patru persoane, poliţişti au pornit în căutarea lor. Doi bărbaţi din Bangladesh au fost găsiţi în scurt timp, unul aflat în stare critică, iar celălalt fără semne vitale. Ceilalţi doi au fost reţinuţi de poliţia de frontieră din Polonia pe teritoriul acestei ţări.