Potrivit presei taiwaneze, vânzarea se referă la echipamente pentru fregate de producţie franceză vândute marinei taiwaneze în anii ’90, caz care provocase la vremea respectivă o gravă criză diplomatică între Paris şi Beijing.
„China a transmis Franţei profunda sa îngrijorare”, a indicat marţi Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.
Taiwanul este un subiect foarte sensibil pentru Republica Populară Chineză, care consideră insula drept una dintre provinciile sale. Cu o populaţie de 23 milioane de locuitori, acest teritoriu insular este condus din anii 1940 de un regim diferit de cel din China continentală.
Beijingul denunţă orice relaţie oficială între ţări străine şi Taipei, schimburi pe care le asimilează unui sprijin acordat separatismului taiwanez.
„Ne opunem oricăror vânzări de arme sau schimb militar ori de securitate cu regiunea Taiwan”, subliniază MAE chinez în acelaşi comunicat.
„Cerem Franţei să-şi anuleze planul de vânzare de arme către Taiwan pentru a evita deteriorarea relaţiilor sino-franceze”, se menţionează în text.
În 1991, Franţa a semnat un contract de vânzare a şase fregate către Taiwan pentru suma de 2,8 miliarde de dolari, provocând o răcire a relaţiilor diplomatice franco-chineze.
Marina taiwaneză a transmis la 7 aprilie 2020 într-un scurt comunicat că intenţionează să modernizeze fregatele franceze de tip Lafayette (foto).
O sursă apropiată dosarului a confirmat pentru AFP că un contract a fost într-adevăr aprobat de Ministerul taiwanez al Apărării pentru modernizarea sistemelor de lansare a momelilor antitorpile de tip Dagaie, care echipează aceste fregate.
Un lansator de acest tip este utilizat pentru a evita lovirea de către o rachetă inamică.
Potrivit media taiwaneze, care citează un site al guvernamental taiwanez, costul tranzacţiei ar fi de peste 800 milioane de dolari taiwanezi (24,6 milioane de euro).
Conform aceleiaşi surse, partenerul francez ar fi societatea DCI-Desco, unitate a grupului Defense Conseil International (DCI).
Numit oficial „Republica China”, regimul taiwanez se consideră moştenitor al regimului fondat în China în 1912. El a controlat partea continentală a Chinei până în 1949, dată la care a pierdut războiul civil în faţa comuniştilor.