Brazilianul în vârstă de 62 de ani a informat guvernele statelor membre ale OMC în legătură cu planurile sale. Azevedo este din 2013 şeful instituţiei cu sediul la Geneva.
În aprilie, Azevedo anunţat că anul acesta comerţul global va scădea cu 13% – 32%, în funcţie de impactul economic al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). OMC se aşteaptă în 2021 la o creştere a comerţului mondial între 21% şi 24%, în funcţie de durata pandemiei şi de eficienţa răspunsului autorităţilor.
Organizaţia Mondială a Comerţului s-a confruntat cu probleme sistemice chiar înainte ca epidemia să afecteze semnificativ comerţul global. Numeroase state au cerut o reformă a OMV şi un nou mecanism care să rezolve disputele comerciale, după ce în decembrie SUA au anunţat că nu vor sprijini o propunere care ar fi permis organului de apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului să continue să funcţioneze.
Administraţia Trump a blocat numirea de noi judecători în cadrul organului de apel al OMC. Această entitate are nevoie de cel puţin trei judecători pentru a funcţiona, însă mandatul a doi din cei trei membri ai organului de apel expiră marţi şi din cauza politicii de blocaj a SUA nu au fost numiţi încă înlocuitori. Practic, începând din data de 10 decembrie, entitatea din cadrul OMC nu a mai putut audia noi dispute comerciale.
Nemulţumirea SUA a fost provocată de ultimele decizii ale OMC care în două dosare în care erau implicate SUA şi China au acordat Beijingului prezumţia de nevinovăţie şi au respins acuzaţia Washingtonului privind practicile de dumping ale Chinei.
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.
OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.