Starea de urgenţă, prelungită în 4 mai, ar fi trebuit să rămână în vigoare până la sfârşitul lunii. Dacă va fi posibil, ea va înceta şi în celelalte regiuni înainte de 31 mai, a declarat Abe într-o conferinţă de presă.
Miercuri, în întreg arhipelagul japonez s-au înregistrat doar 55 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, dintre care 10 în capitală. Evoluţia epidemiei la Osaka şi în insula Hokkaido din nord impune însă menţinerea stării de urgenţă, a precizat premierul. El le-a cerut locuitorilor din aceste zone, cele mai afectate de epidemie, să nu se deplaseze în alte regiuni, scrie Agerpres.
În total, în Japonia s-au confirmat circa 16.000 de cazuri de COVID-19 şi 687 de decese, un bilanţ mult mai puţin grav decât în Statele Unite şi în multe ţări europene. La sfârşitul lui martie a avut însă loc o creştere bruscă a numărului de îmbolnăviri şi exista pericolul depăşirii capacităţii spitalelor. Guvernul de la Tokyo a reacţionat decretând starea de urgenţă la începutul lui aprilie, mai întâi în capitală şi în alte şase regiuni, apoi în întreaga ţară, iniţial pentru o lună.
Spre deosebire de alte ţări, în Japonia starea de urgenţă nu presupune izolarea obligatorie, ci doar permite autorităţilor să recomande cetăţenilor să rămână la domiciliu. Închiderea provizorie a magazinelor neesenţiale are de asemenea caracter de recomandare şi nu sunt prevăzute sancţiuni pentru cei care nu se conformează.