Unii democrat-liberali iau în serios scenariul amânării cu câteva luni a alegerilor parlamentare, alţii sunt însă sceptici cu privire la punerea lui în aplicare.
„Vom avea alegeri parlamentare în martie 2013. Legislatura va fi prelungită până în martie ca să coincidă cu alegerile prezidenţiale anticipate”, a declarat pentru RTV.NET un parlamentar PDL, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.
Scopul acestei mişcări ar fi ca PDL să aibă o locomotivă electorală, astfel scorul pe care să-l obţină să fie mai mare decât cel indicat de actualele sondaje, iar locomotiva ar fi chiar actualul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, pregătit să concureze împotriva candidatului USL, Crin Antonescu.
„Va fi ţinut ca să mai crească în sondaje până în martie. Este modelul Putin”, au spus sursele citate.
Demisia preşedintelui Traian Băsescu ar putea surveni chiar şi în cazul în care opoziţia va refuza categoric şi definitiv ideea modificării Constituţiei în sensul introducerii în legea fundamentală a Parlamentului unicameral de maxim 300 de membri, cu preţul scurtării mandatului actualului şef al statului.
„Are sens scenariul pentru că am avea certitudinea că venim cu un candidat în funcţie care are şanse să crească„, a declarat un alt democrat-liberal.
Alţi pedelişti nu cred însă că un astfel de scenariu ar fi realizabil. „Ar fi o forţare a Constituţiei. Şi ce rost ar avea?„, s-a întrebat unul dintre juriştii parlamentari ai PDL.
Senatorul Radu Berceanu exclude categoric varianta. „Este foarte greu de prelungit mandatul Parlamentului actual, conform prevederilor actuale. Pe lângă asta, ar fi nevoie de un acord cu opoziţia privind prelungirea şi să se modifice între timp Constituţia. Cei de la opoziţie ar vrea şi poimâine anticipate, nu văd cum ar putea fi ei de acord cu amânarea alegerilor. Aşa să discutăm despre variante de astea…„, a declarat Berceanu.
Din punct de vedere tehnic, varianta nu este cu totul lipsită de fezabilitate, chiar dacă în Constituţie este fixat termenul mandatului de parlamentar la 4 ani, cu posibilitatea prelungirii doar în cazul stării de mobilizare, război, de asediu sau de urgenţă.
Portiţa este oferită de alineatul 2 al articolului 63 din Constituţie care prevede că „alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului”. De asemenea, alineatul 4 al aceluiaşi articol stipulează că mandatul Camerelor se poate prelungi până la întrunirea noului Parlament, perioadă în care nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate sau modificate legi organice.
Sociologul Sebastian Lăzăroiu a reintrodus în dezbaterea publică, săptămâna trecută, subiectul alegerilor prezidenţiale anticipate, amintind că preşedintele Băsescu şi-a exprimat mai demult disponibilitatea de a-şi scurta al doilea mandat, astfel încât prezidenţialele să coincidă cu parlamentarele, dacă opoziţia va fi de acord cu revizuirea constituţională.
La începutul lunii ianuarie şi preşedintele PSD, Victor Ponta, prezent la Timişoara, şi-a exprimat temerile legate de amânarea alegerilor parlamentare. “Mă aştept ca alegerile din noiembrie să fie amânate. PD-L va încerca orice pentru a câştiga aceste alegeri. Vor cumpăra voturi, vor fura voturi şi vor intimda oameni. Cu toate acestea, noi vom câştiga alegerile pentru că există o diferenţă prea mare între USL şi PD-L”, a spus Ponta.