Într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo critică „lipsa de independenţă” a directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreysus (foto), acuzat că „a ales să nu invite Taiwanul la presiunile Republicii Populare Chineze”.
Preşedintele american Donald Trump a suspendat deja importanta contribuţie a SUA la OMS, acuzând-o de aliniere la poziţiile chineze la începutul epidemiei.
Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au decis luni, în timpul sesiunii anuale a organizaţiei, să amâne dezbaterile asupra participării Taiwanului în calitate de observator, în timp ce SUA şi alte ţări au cerut în ultimele zile ca insula să poată participa, informează AFP.
Cu ocazia primei dintre cele două zile ale acestei adunări virtuale, ţările au acceptat să dezbată problema taiwaneză în timpul reluării discuţiilor, OMS sperând că va fi posibilă continuarea lor mai târziu în cursul acestui an. Nicio ţară nu s-a opus acestei propuneri.
„Într-un moment în care lumea continuă să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, noi avem nevoie de instituţii multilaterale care să-şi respecte misiunile statutare şi să servească interesele tuturor statelor membre, în loc să facă jocuri politicianiste în timp ce în joc sunt vieţi omeneşti”, a protestat Mike Pompeo.
„Nimeni nu pune în discuţie faptul că Taiwanul a avut unul dintre cele mai eficiente răspunsuri din lume pentru a stăvili epidemia, în pofida apropierii sale geografice de focarul virusului din Wuhan, în China”, a subliniat Pompeo.
„Nu este o surpriză. Democraţiile transparente, în plină sănătate şi inovatoare precum Taiwanul răspund întotdeauna mai bine şi mai rapid la pandemii decât o fac regimurile autoritare”, a adăugat secretarul de stat american, care a denunţat în mod repetat responsabilitatea Chinei în propagarea noului tip de coronavirus.
Potrivit lui Pompeo, directorul general al OMS „avea puterea legală şi dispunea de precedente necesare” pentru a invita Taiwanul la adunarea anuală a OMS.