„Rompetrol Rafinare este proprietarul terenului afectat, dar nu şi sursa de contaminare. La scurt timp de la constatarea poluării, mai exact din luna aprilie 2019, Rompetrol Rafinare a iniţiat toate demersurile pentru începerea reabilitării terenului afectat. Concret, compania a efectuat propriile investigaţii de specialitate pentru determinarea exactă a întinderii şi nivelului în adâncime a contaminării terenului, cât şi pentru pentru limitarea efectelor imediate asupra mediului înconjurător. În baza concluziilor preliminare, s-au identificat soluţiile tehnice adecvate”, se arată într-un comunicat al grupului remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, planul de acţiuni a fost comunicat instituţiilor de mediu abilitate, cu care Rompetrol Rafinare este în legătură permanentă, în vederea reabilitării zonei afectate.
În luna august 2019, ca urmare a încadrării de către autorităţile de mediu competente a zonei afectate ca sit contaminat, acestea au solicitat parcurgerea procedurilor specifice, compania efectuând investigaţiile reglementate de legislaţia de mediu, respectând toate termenele aferente. În prezent, se efectuează investigaţia detaliată solicitată de autorităţile de mediu. Pe fondul raportului final, compania va implementa decizia autorităţii competente de mediu.
„Reiterăm faptul că Rompetrol Rafinare a respectat legislaţia aplicabilă în domeniu şi a dat curs solicitărilor autorităţilor de mediu competente”, subliniază comunicatul.
În spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora în zona plajei Vadu există poluare cu hidrocarburi, încă de anul trecut, iar starea terenurilor afectate s-a înrăutăţit.