Ce se întâmplă cu piața imobiliară în vremea COVID 19. Veștile sunt mai bune decât ne așteptam: cifre de vânzări rezonabile

Deşi ultimele două luni din primele patru ale anului au fost afectate de blocajul provocat de izolarea socială impusă de autorități din cauza pandemiei de coronavirus, marii dezvoltatori de pe piața românească au înregistrat cifre rezonabile de vânzări cumulate în primele patru luni ale anului. Dintre dezvoltatorii chestionați de Economica.net, Opus Land Management, dezvoltatorul Cosmopolis, proiect cu peste 4.000 de locuințe construite, a vândut în primele patru luni ale anului 148, adică, în medie, 37 de apartamente pe lună.
Economica.net - sâm, 23 mai 2020, 07:33
Ce se întâmplă cu piața imobiliară în vremea COVID 19. Veștile sunt mai bune decât ne așteptam: cifre de vânzări rezonabile

De altfel, Cosmopolis a devenit o poveste de succes după un trecut foarte dificil în criză. Lansat practic la începutul crizei din 2007-2008 de familia Buiukhanli, una dintre cele mai puternice din Turcia, proiectul rezidențial gigant din Șefăneștii de Jos, a fost la un pas de disoluție, iar salvarea a venit din vânzarea afacerilor din turism ale familiei, banii obținuți fiind folosiți pentru finanțarea business-urilor imobiliare.

Ahmet Buiukhanli, CEO-ul Opus Land Management, a salvat astfel proiectul, adaptat între timp la noile condiții din piață, iar acesta s-a transformat într-un succes, devenind un adevărat oraș, cu peste 7.000 de oameni, care locuiesc în prezent în proiectul vândut de consultantul imobiliar SVN.

Tot în portofoliul SVN se află și Tomis Park din Constanța, ansamblu rezidențial se va construi în trei etape de dezvoltare, și va include la finalizare 683 unități locative și 921 locuri de parcare. Prima etapă va avea 189 apartamente și 297 locuri de parcare, etapa II – 252 apartamente și 303 locuri de parcare, iar etapa III – 242 apartamente și 321 locuri de parcare.

La sfârșitul anului trecut au început lucrările celei de-a doua faze ale proiectului, din care SVN a vândut 65 de unități locative în primele patru luni ale acestui an, iar prima fază e complet vândută.

În fine, tot în portofoliul SVN se află și Belvedere Residences, proiect ale cărui faze III și IV au fost preluate de britanicii de la London Partners de la o firmă a lui Puiu Popoviciu. Britanicii vor investi în total 90 de milioane de euro în proiect în trei ani, cu tot cu valoarea terenului cumpărat. În primele patru luni ale acestui an, afectat de pandemia de coronavirus, SVN a vândut 40 de apartamente din proiectul amplasat pe strada Fabrica de Glucoză.

Cordia, divizia rezidențială a dezvoltatorului maghiar Futureal, a vândut 29 de apartamente din prima fază a Parcului20, proiect rezidențial dezvoltat în căutata zonă Expoziției din București.

Parcului20 va avea 469 de apartamente destinate segmentului mediu și mediu-superior, iar proiectul va fi dezvoltat în două faze. Termenul de finalizare pentru cele 260 de apartamente din prima fază a ansamblului rezidențial, cea pentru care lucrările de construcție au fost începute, este septembrie 2020, iar cea de-a a doua fază va fi livrată la 8-12 luni după prima etapă.

„În primele patru luni am vândut 29 de apartamente din prima fază a Parcului20, care este vândută în proporție de aproape 60% în acest moment. Am redeschis pe 18 mai biroul de vânzări și deja au apărut vizionări noi”, au transmis reprezentanții Cordia.

În schimb, One United Properties, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de pe piață, cu șase-șapte șantiere deschise, a transmis, prin vocea lui Victor Căpitanu, care împreună cu Andrei Diaconescu deține 80% din companie, că în cele două luni de izolare a vândut apartamente de circa nouă milioane de euro plus TVA. Compania are, acum, în dezvoltare circa 780 de apartamente aflate în diferite faze.

În fine, Forty Management, un alt dezvoltator solid și cu imagine bună, a finalizat vânzarea celor 204 apartamente ale proiectului Central District 4 Elemente din Titan în februarie, înainte de declanșarea pandemiei, și cu șapte luni înainte de finalizarea lucrărilor de construcție ale proiectului rezidențial, programat pentru finalizare în trimestrul III al acestui an. Ultima tranzacție a fost un pachet de 35 de apartamente cumpărat de un grup de investitori cu 3,4 milioane de euro.

Deși jenați de izolarea impusă de autorități în lunile marti și aprilie, dezvoltatorii au continuat să lucreze la proiectele lor și au mers mai departe inclusiv cu vânzările deși vizionările sau întâlnirile cu potențialii cumpărători au fost blocate, așa că s-a apelat la soluții online. Însă impactul crizei medicale pe piața rezidențială e greu de cuantificat acum, el ar mai putea afecta vânzările încă mai multe luni, poate un an, tranzacțiile au scăzut cu 40% în aprilie – lună complet afectată de izolare -, potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cum vor evolua lucrurile pe viitor e destul de greu anticipat, dar business-ul va continua, sunt extrem de puțini dezvoltatori care au renunțat la proiectele lor, eventual au amânat startul sau finalizarea acestora, iar cumpărătorii, deși unii preferă să mai aștepte până la a face o achiziție, fiind preocupați de altceva acum, nu au renunțat nici ei, mai ales că unii dintre ei sunt convinși că până la sfârșitul anului prețurile locuințelor vor scădea vizibil.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 750 de milioane lei de la bănci – date BNR 21.11.2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 750 de milioane lei de la bănci – date BNR 21.11.2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 752 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR)....
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a transmis joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei ...
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 578 milioane euro pentru marii consumatori de energie
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 578 milioane euro pentru marii consumatori de energie
Comisia Europeană a aprobat joi, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă a României în valoare de ...
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala ...