Cognizant Softvision, despre viața post COVID: Angajații vor gravita spre o cultură a flexibilității, la fel vor face și clienții

Cognizant Softvision România cu sediul la Cluj, este parte a gigantului american de soluţii IT Cognizant, ce cuprinde o reţea de 30 de studiouri în nouă țări, pe cinci continente. Compania este prezentă pe piața din România din 1998, iar în prezent, echipa cuprinde mai mult de 1.800 de profesioniști din domeniul IT, care lucrează în centrele din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Baia Mare. Poate cel mai cunoscut proiect al companiei este aplicația smart assistant şi chatbot-ul dezvoltate pentru Festivalul UNTOLD în 2019. ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Andres Angelani, CEO-ul companiei, despre provocările aduse de noua criză, planurile companiei, dar şi despre oportunităţile de schimbare ale mediului de business în general în relaţia cu proprii angajaţi.
Lidia Neagu - mar, 26 mai 2020, 18:35
Cognizant Softvision, despre viața post COVID: Angajații vor gravita spre o cultură a flexibilității, la fel vor face și clienții

Veţi fi afectat de această criză?

Cu siguranță, dar cred că fiecare persoană, fiecare organizație și fiecare business, mari și mici deopotrivă, vor fi afectate într-un fel sau altul de criză. Cel puțin, această situație ne-a făcut pe toți să ne oprim și să ne gândim la ce este important, cum să ne stabilim prioritățile și să ne asigurăm că afacerile noastre și cei la care ținem sunt în siguranță și au un viitor sigur. La nivel macro, se va schimba modul în care mergem înainte și, sper eu, cum avem grijă unii de ceilalți.

În ce măsură estimaţi că veţi fi afectat din punct de vedere al veniturilor. Aţi trimis angajaţi în şomaj tehnic?

Tocmai am terminat de scris un nou capitol pentru cartea mea, „Transforming While Performing”, care a fost lansată anul trecut. Noul capitol este intitulat „Cel mai mare experiment Work from Home este live” și vorbește destul de mult despre modul în care această pandemie va obliga companiile să își reevalueze calendarul de transformare digitală. În timp ce impactul asupra piețelor financiare și asupra vieții oamenilor este teribil și va mai dura ceva timp pentru ca mulți să se recupereze pe deplin, suntem încurajați de conversațiile pe care le avem referitoare la modul în care organizațiile pot folosi tehnologia pentru a consolida în continuare echipe la distanță și a profita de o forță de muncă distribuită eficient.

În luna septembrie anunțați că intenționați să angajați 500 de specialiști IT. Aţi reuşit să inchideti recrutarea? Dacă nu, care este următorul pas în această direcție?

Am avut un 2019 de succes în ceea ce privește atragerea de talente și vom continua să ne extindem echipa în funcție de nevoile business-ului.

Cum preconizaţi că va arăta lumea business-ului în general, şi piaţa IT în particular, după ce vom depăşi această perioadă?

Cred că o parte a răspunsului se află într-o întrebare suplimentară: Ce înseamnă „depășire?” Depășirea acestei perioade nu se va întâmpla peste noapte, iar lucrurile vor arăta, cel mai probabil, foarte diferit, mai ales dacă privim în decursul istoriei. Evenimentele-cheie care au modelat societatea, pandemiile din trecut, Marea Depresiune, Războaiele Mondiale, 9/11 … toate acestea au făcut ca oamenii și societatea să pivoteze. În timpul crizelor, majoritatea oamenilor tind să cheltuiască mai puțin și același lucru este valabil și pentru companii. 

Modul în care călătoream arăta foarte diferit înainte de 11 septembrie, față de modul în care arată acum. Cred că vom vedea companiile și business-urile din IT realizând că pot avea succes urmând modele foarte diferite – de exemplu, care să cuprindă mai mult digital -, fiind totodată mai sustenabile și oferind unei noi generații de angajați mai multă libertate de a lucra de unde vrea și, în unele cazuri, când vrea. Și acest lucru va merge și mai departe, devenind o cultură. Angajații, și în special cei din piața IT, vor gravita spre o cultură a flexibilității, iar la fel vor face și clienții.

Mai multe companii din sectorul IT au anunțat că după ce pandemia va trece, vor oferi angajaților posibilitatea să lucreze de acasă 2-3 zile  pe săptămână. Vă gândiți la o măsura similară?

Ne dovedim că suntem foarte capabili să lucrăm de la distanță. „Softvisionerii” sunt rezistenți și am dovedit din nou că suntem capabili să trecem peste orice provocare. Sincer, am fost flexibili și în trecut în ceea ce privește munca de acasă.
De asemenea, este important să ne amintim că suntem deja obișnuiți să lucrăm într-un mediu cu echipe eficient distribuite. Avem echipe din Argentina care lucrează cu echipe din România, echipe din Vancouver care lucrează cu India, echipe din Ucraina care lucrează cu mai multe birouri din India și, desigur, Statele Unite, care lucrează cu toată lumea. Vom investiga ce este cel mai bine pentru clienții noștri, ce este cel mai bine pentru organizația noastră și vom porni de acolo.

În ce fel a contribuit „work from home”-ul la productivitatea angajaților în această perioadă? Ați observat vreo modificare a acesteia?

Motivarea echipelor de la distanță poate fi o misiune dificilă, dar cu noile noastre echipe virtuale denumite „virtual pods”, obiectivele de dezvoltare profesională, pe lângă KPI (indicatorii cheie de performanță) specifici proiectului, sunt mereu în centrul atenției.
Având vizibilitatea propriilor abilități, inclusiv a nivelului de expertiză, le permite oamenilor din echipele noastre să fie conștienți de propria evoluție și să își „măsoare” creșterea, profilul profesional. Stabilești obiectivele pentru a dezvolta autonomia, și măsori… În timp ce faci îmbunătățiri constante.
În cadrul companiei noastre, există comunități care ajută la dezvoltarea talentului, comunități în cadrul cărora oamenii interacționează cu alți colegi cu interese comune și dezvoltă un sentiment de apartenență. Și lideri ai comunității care ajută la identificarea oportunităților de creștere. Așadar, atunci când proiectul o cere, echipele sunt deja motivate și au un sens, datorită acestor lideri.

Aţi înregistrat cereri de la clienţi care au solicitat amânarea plăţilor către compania dumneavoastră?
Vă trimit la ultimul raport al câștigurilor pentru orice întrebări pe care le aveți despre business.

Ați realizat o donație generoasă către Institutul Oncologic din Cluj. Lucraţi, de asemenea, și la vreo soluţie tech pentru a ajuta lupta împotriva virusului singuri sau în parteneriat cu alte companii?

Noi, Cognizant Softvision, credem că este important să ai impact în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Acordăm o atenție deosebită nevoilor celor apropiați. Am continuat să sprijinim sistemul medical prin diverse donații destinate unor recondiționări medicale și achiziții de materiale. De asemenea, educația este unul dintre pilonii noștri majori de CSR.

Pe lângă sprijinul financiar, ajutăm și prin furnizarea tehnologiei pe care o creăm, iar în lupta împotriva COVID-19 am ajutat Fundația UNTOLD în construirea platformei UNITED, o platformă menită să coreleze donațiile cu cele mai mari nevoi. Specialiștii noștri au proiectat platforma de administrare back-end, care ajută voluntarii UNITE să coreleze donațiile cu nevoile presante, în timp real. Acest lucru demonstrează puterea comunităților noastre, care sunt întotdeauna gata să ajute, oferindu-și timpul și cunoștințele pentru o cauză mai mare.

Unde vedeți Cognizant Softvision peste cinci ani? Dar economia generală?
Vom continua să fim o parte importantă a ecosistemului Cognizant. Avem un talent extraordinar în echipa noastră și dorim să adăugăm în portofoliul nostru de clienți și companii și branduri globale Fortune 500 și să colaborăm cu ei în proiecte de transformare digitală.

Anul trecut ați organizat cel mai mare Coding Contest din România. Vă gândiţi la o formă de a continua proiectul și anul acesta într-o formă sau alta dat fiind contextul actual?

Coding Contest-ul a fost un eveniment uimitor, parte a unui concept mai larg – Programmers’ Week, care a cuprins, de asemenea, zeci de webinarii de tehnologie și o conferință – Conferința 256, despre viitorul tehnologiei. Am avut ocazia să ne întâlnim cu peste 250 de dezvoltatori software extrem de talentați și câteva idei foarte bune s-au născut acolo. O mare parte a evenimentului, cam 80%, este, de fapt, virtuală. Deci, putem face multe lucruri chiar și virtual. În mod clar, vom lua în considerare în primul rând siguranța tuturor și vom ajunge la cea mai bună modalitate de a oferi valoare tuturor. Vom lua în considerare aceste lucruri și vom evalua și modul în care putem avea același impact sau un impact chiar mai mare în „noul nostru normal”.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...