În cazul în care observaţiile viitoare vor confirma această tendinţă de reducere a înălţimii norilor la nivel global, acest lucru ar putea avea implicaţii majore în planul schimbărilor climatice pe Pământ, susţin cercetătorii, potrivit Agerpres.
Datele obţinute prin intermediul unui spectometru cu frecvenţă radio, capabil de măsurători multiunghiulare, de pe satelitul ‘Terra’, ce a fost lansat de NASA în 1999, relevă că înălţimea stratului de nori s-a redus în ultimul deceniu cu o medie de un procent, ceea ce echivalează cu o reducere de 30-40 de metri a înălţimii maxime a norilor.
Întrebarea de ce norii coboară tot mai jos rămâne o enigmă pentru experţi. ‘Nu cunoaştem motivele exacte care stau la originea reducerii înălţimii stratului de nori’, recunoaşte Roger Davies, meteorolog la Universitatea Auckland (Noua Zeelandă). În opinia sa, fenomenul ar putea să fie asociat cu modificările survenite în circulaţia aerului, datorită căreia se formează norii la mare altitudine.
Potrivit cercetătorilor, procesul formării norilor la altitudine joasă ar putea accelera răcirea considerabilă a suprafeţei planetei şi în acest mod ar putea să pună stavilă încălzirii globale. Cine ştie, poate această anomalie reprezintă o dovadă a fenomenului de autoreglementare a climei, mai remarcă ei.