Cum văd managerii români economia în următoarele trei luni – sondaj INS

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul, o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii precum şi creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul, potrivit rezultatelor unei anchete publicată joi de Institutul Naţional de Statistică (INS) preluată de Agerpres.
Economica.net - joi, 28 mai 2020, 06:46
Cum văd managerii români economia în următoarele trei luni - sondaj INS

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -21%; în luna aprilie sold conjunctural -70%).

Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se va înregistra cea mai semnificativă scădere (sold conjunctural -38%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere (sold conjunctural +37%). Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -13%), comparativ cu perioada precedentă în care se estima stabilitate (sold conjunctural -4%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere, soldul conjunctural fiind de -26% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimărilor din luna mai 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%; în luna aprilie sold conjunctural -57%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%; în luna aprilie sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Conform estimărilor din luna mai 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -29%; în luna aprilie sold conjunctural -62%).

Dintre activităţile care vor înregistra cele mai însemnate scăderi menţionăm: activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural -100%), activităţile agenţiilor turistice şi ale tur-operatorilor (sold conjunctural -82%) şi activităţile sportive, recreative şi distractive (sold conjunctural -81%).

În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9%).

INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este „quishing” și de ce reprezintă o amenințare la adresa deținătorilor de mașini electrice
Ce este „quishing” și de ce reprezintă o amenințare la adresa deținătorilor de mașini electrice
Atacurile de tip „quishing” sunt noua ameninţare digitală care vizează deţinătorii de maşini electrice. pentru a fura detaliile de plată ale şoferilor, avertizează experţii în......
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 4,98 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, iar ...
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze ...
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 lei confiscate
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 ...
Polița de frontieră a anunțat că în data de 02.11.2024, poliţiştii de frontieră de la nivelul întregii ţări au ...