Popescu, despre Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi compania din China: Colaborarea a început acum 7 ani. Nu s-a avansat, nu puteam continua

Colaborarea cu compania chineză pentru construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a început în urmă cu şapte ani, în această perioadă nu s-a avansat, astfel că nu se putea merge mai departe, a declarat joi seara ministrul Economiei, Virgil Popescu, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 29 mai 2020, 05:40
Popescu, despre Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi compania din China: Colaborarea a început acum 7 ani. Nu s-a avansat, nu puteam continua

„Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că 7 ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat. Neavansându-se, nu putem să mai stăm încă 7 ani de zile să vedem ce se întâmplă. Ca să poată merge mai departe acea investiţie, Consiliul Concurenţei trebuia să ne notifice să ne spună dacă este concentrare economică sau nu. Dar nu aveau ce să mai notifice şi ne-au atras atenţia. Au trecut 7 ani. Comisia Europeană a închis notificarea României tocmai pentru că nu s-a mai progresat. Şi atunci ce rost mai avea să mai stăm?”, a declarat Popescu la B1TV.

El a atras atenţia că România nu se află într-o situaţia uşoară, în condiţiile în care în anul 2026 trebuie retubat Reactorul 1 şi a reafirmat că România are resurse pentru a construi un reactor. Totodată, ministrul a arătat că este convins că se va găsi un partener.

Potrivit acestuia, construcţia unui reactor nuclear costă miliarde de euro.

„Nu suntem într-o situaţia uşoară. În 2026 trebuie retubat Reactorul 1. Dacă îl scoatem din uz şi nu punem nimic în loc o să fim într-o situaţie foarte grea. Nu mai puteam aştepta. Am luat această decizie de a solicita împuternicirea Consiliului de Administraţie să caute noi soluţii. Trebuie să facem aceste reactoare şi sunt convins că le vom face. Avem surse proprii să facem un reactor. Sunt convins că vom găsi partener şi în UE şi în SUA. Parteneri cu care să şi realizăm acest lucru. Când am spus NATO m-am gândit inclusiv la Canada, pentru că tehnologia CANDU este tehnologia deţinută de compania canadiană SNC. Nu putem a avea decât tehnologie originală pentru că EURATOM este un reglementator european care se uită foarte mult la siguranţă, iar noi ne-am bătut în interiorul Comisiei Europene şi în interiorul Parlamentului European să menţinem energia nucleară. Trebuie avută în vedere securitatea maximă a centralelor, iar tehnologia CANDU este o tehnologie foarte sigură”, a mai spus Virgil Popescu.

Nuclearelectrica a primit o solicitare din partea Ministerului Economiei de a completa ordinea zi a Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor din 12 iunie, printre solicitări fiind şi abrogarea strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori, conform unui comunicat remis marţi Bursei de Valori Bucureşti.

De asemenea, Ministerul Economiei cere mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN de a iniţia demersurile necesare pentru analiză şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse nucleare.

Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.

Nuclearelectrica se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,4959% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 9,0903% şi alţi acţionari – 8,4138%, după listarea la bursă a companiei.

Cu cele două unităţi în operare, SNN acoperă aproximativ 20% din totalul producţiei cu unităţi dispecerizabile din România.

Te-ar mai putea interesa și
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Grupul aeronautic european Airbus a anunţat luni a doua tranşă a programului de răscumpărare de acţiuni, transmite agenția germană de presă DPA, relatează Agerpres....
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendumul iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost validat atât din punct de vedere al prezenţei ...
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Rețeaua Magazine DIANA anunță redeschiderea magazinului din comuna Mihăești, județul Vâlcea, într-un spațiu nou, ...
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea ...